Ce să faci/ ce să nu faci

Ne apropiem de finalul unui nou an.
Fac pariu că rețelele de socializare se vor umple de bilanțuri, analize și rezoluții.

Aseară, în timp ce mă întorceam de la cursuri, mă gândeam la povestea asta cu bilanțurile. Oamenii, în general, vor să vadă doar reușitele, ceea ce, să nu mă înțelegeți greșit, nu e rău deloc.

Numai că, dacă stau bine și mă gândesc, este foarte important ca pe lângă lista 'făcut', să-ți faci și o listă de 'ce să nu faci'.
Și aici mă refer mai ales la obiectivele pe termen scurt. Adică la cele zilnice. Știți, v-am spus, dimineață, după trezire, îți aloci 20 de minute pentru a-ți scrie ziua. Fix în aceste 20 de minute îți faci cele două liste - ce să fac - evident, în ordinea priorităților zilei și ce să nu fac - aici te poți juca în voie.

Să îți dau un exemplu: să presupunem că îți propui să nu te enervezi în trafic!
Da? Ce înseamnă să-ți propui asta? Că ești conștient de faptul că vei sta în trafic însă, în loc să te enervezi, vei căuta variante alternative. Ce înseamnă asta? Spre exemplu, în loc să stai cu mâna până la cot în claxon, dai play la un audibook cu ceva care chiar te interesează. Orice! Sigur, e posibil să nu-ți iasă din prima. Niște comportamente exersate ani de zile nu se schimbă bătând din palme. Însă, dacă încerci, ai mari șanse să-ți igienizezi bine zona asta.

Alt exemplu: să presupunem că îți propui să nu te mai enervezi cu chestiuni care nu te privesc. Ce înseamnă asta? Că începi să tratezi cu atenție stimulii care vin către tine. Că devii atent la ceea ce se întâmplă în viața ta și începi să filtrezi ce este cu adevărat treaba ta și ce nu. Te-ai întrebat vreodată câte dintre lucrurile care îți produc zilnic disconfort au vreo treabă cu tine? Pune asta pe lista cu 'ce să nu faci' și urmărește rezultatele.

Sunt chestiuni foarte importante. După cum vezi, deși sunt lucruri de pe lista cu 'ce să nu faci', ele te duc într-o cheie generală pozitivă, ceea ce înseamnă că le vei folosi ca resursă pentru propria stare de bine.

Ar fi bine să nu uiți asta, să devină lege pentru tine: tot ceea ce faci pe parcursul unei zile ar trebui să aibă drept scop starea ta de bine!

Iar lista cu 'ce să nu faci' trebuie să întărească lista cu 'de făcut', nu să se bată cap în cap cu ea.

Vei vedea că dacă îți elimini sursele de disconfort, te vei concentra mai ușor pe obiectivele zilnice propuse. Vei vedea că dacă filtrezi ce vine spre tine și înveți să lucrezi doar cu chestiunile care țin de tine, îți vei elibera timp, energie, emoții pentru ceea ce chiar contează pentru tine.

Starea de bine înseamnă disciplină, așa că n-ar fi rău ca aceste liste să se afle într-un jurnal. La finalul zilei, citești ce ți-ai propus și vezi ce ai realizat și ce nu. Apoi te uiți și la lista cu 'ce să nu faci' și vezi ce ai reușit și ce nu.

Doar prin repetare vei reuși să atingi rezultatele propuse. Prin repetare și prin perseverență. Nu te baza pe puterea minții. Cele mai eficiente liste sunt cele scrise. Cele pe care le poți vedea. Așa poți măsura foarte bine rezultatele, progresele.

Serios, degeaba îmi spui că ai memorie de elefant. Dacă te pun să-mi spui la minut ce ai făcut marțea trecută sau cum te-ai îmbrăcat, fără să apelezi la telefon sau la alte metode de stocare imagini, fac pariu că vei avea mari dificultăți.

Așa că dacă tot vrei să-ți faci analize, rezoluții, bilanțuri, obiective etc... n-ar fi rău să iei în calcul și lista cu 'ce să nu faci'. Atât pe termen scurt - zi de zi, săptămânal, lunar; cât și pe termen mediu - 3-6 luni sau lung -1 an.

Este foarte important ce îți propui să nu faci, astfel încât să te ajuți să-ți atingi obiectivele propuse.

Foto Credit: gretchenrubin.com/