Divorțul nu înseamnă distrugerea familiei, ci rescrierea ei!
Frumos spune Esther Perel!
Frumos și constructiv, nu credeți?
Ia gândiți-vă: cum sună 'distrugere' și cum sună 'rescriere'?
Distrugere înseamnă final, deci nicio șansă de continuare! Blocaj total!
Rescriere înseamnă deschidere spre noi soluții, cu scopul obținerii unei stări de bine, atât pentru copii, cât și pentru cei care au format cuplul.
Cum manageriem copiii după divorț?
Grea întrebare!
Și nimeni nu ne pregătește pentru acest moment!
Îl luăm în piept, frontal și preluăm pe umeri tot felul de situații noi și, de ce nu, greutăți.
Iar acest lucru face dificilă centrarea pe soluții.
În plus, momentul post-divorț elimină niște energii ce au nevoie de o grijă specială, energii negative, firește. Sunt furtunile de după ruperea legăturii romantice, sunt momentele de repoziționare. Și aici nu intră doar cei care au format familia, adică părinții, ci și neamurile.
Or în condițiile astea, e nevoie de un nivel ridicat de maturitate pentru a putea ține departe acest energii de copii. Din capul locului trebuie să admitem faptul că nu toți oamenii au aceste capacități, mulți cedând dorinței de răzbunare sau câștig. De aici și războaiele în care copiii sunt folosiți drept scut. Razboaie, de altfel, urâte și cu consecințe nu tocmai 'roz'.
Cum manageriem copiii după divorț?
Cu maturitate!
Ăsta ar fi cuvântul cheie!
În primul rând, cei doi foști soți trebuie să înțeleagă bine faptul că relația lor romantică s-a încheiat și că au rămas părinții copiilor lor.
Ce înseamnă asta?
Să învețe să-și încheie relația!
Și să învețe să construiască relația de părinți.
Sunt planuri diferite, ce necesită abilități diferite.
Iar în condițiile în care fiecare își 'reface' viața (mă scoate din sărite formularea asta), cu atât mai mult este nevoie ca relația lor romantică să fie închisă.
Ieri, în timp ce mă aflam la Antena Stars, am comentat o știre despre un domn care își petrecea timp/vacanțe împreună cu copilul și fosta soție, el fiind într-o relație cu o altă femeie.
Bizară și total confuză situație!
Să vă explic!
După divorț, mai ales când apar alte persoane în viața adulților care au format familia, nu este de preferat să mai existe o asemenea situație. Da, clar, timp petrecut cu copilul sau cu copiii trebuie. Asta nu se discută!
Însă nu împreună cu fostul/a, ci separat. Astfel, copiii înțeleg corect statutul părinților lor și nu se confuzeaza în direcția asta.
În plus și partenerii noi sunt protejați împotriva anumitor suferințe sau suspiciuni inutile.
Deci toate lumea este safe!
Constructiv și sănătos! Astea ar trebui să fie cuvintele de ordine post-divorț!
Nu confuz și irațional!
Și, indiferent de decizia pe care o luăm, trebuie să mai ținem cont de ceva: copiii nu au nicio vină pentru despărțirea noastră!
Așa că trebuie să-i ținem departe de schimburile noastre de energii nocive!