Aparat sau fațete?

2 ani am asistat la procesul de îndreptarea a dinților! Ei 🙂
2 ani în care iubita mea a purtat aparat dentar.

Știu, de la distanță, lucrurile par simple: te duci la dentist, ți se montează aparatul și gata.

Fals!Lucrurile nu stau deloc așa!
Și am văzut asta 🙂

Am văzut și brackeți săriți și vizitele rapide la stomatolog, cu scopul de a remedia situațiile neprevăzute.

Am văzut și durerile de dinți generate de strângerea 'sârmelor', am văzut și ritualul igienizării -se folosesc periuțe speciale etc...

Treaba asta cu aparatul este un proces complicat și de durată.
Și nu scapi după ce dai jos aparatul.
Chiar deloc.

Urmează un alt proces, care înseamnă purtarea unor gutiere și o sârmă care se montează pe interior.

În aceste condiții, în care ideea de a purta aparat poate dura și 4-5 ani, este cumva normal ca unii să stea pe gânduri și să se întrebe: oare există și o variantă mai scurtă?

Pentru a răspunde la această întrebare, m-am gândit să îi cer părerea unei persoane dragi mie, o persoană care este sursa perfectă - dr Irina Gavriluț de la New Dental Clinic.

Irina, ce facem: cum decidem dacă punem sârme pe dinți sau îi luăm la 'pilit'?
Irina Gavriluț: Bună întrebare. Este o întrebare pe care o primim din ce în ce mai des, pentru că oamenii vor să arate bine, să aibă dinții drepți, albi și frumoși, dar părerile sunt împărțite: mai punem aparat și apoi punem fațete, sau punem direct fațete?

Eu iau decizia în funcție de fiecare pacient în parte, pentru că trebuie să fii dispus să suporți tratamentul ortodontic care, uneori, poate să ajungă până la 1 an de zile. Tu știi cum e, pentru că ai avut acasă. Uneori poate dura și doi ani, în funcție de cât de mare este incongruența...

Dacă ești dispus să faci ceea ce trebuie, că despre asta este vorba, îți pui aparat și apoi îți pui fațete și în felul acesta ne asigurăm că fațetele vor fi mai subțiri, sacrificiul de țesut dentar mai mic, pentru că atunci când șlefuiești niște dinți drepți, șlefuiești foarte puțin și uniform.

Dacă nu vrei să porți aparat, se pot îndrepta dinții doar din fațete însă, gândește-te, un dinte care e rotat și are o margine în afară față de ceilalati dinți, necesită o șlefuire mai mare, uneori se poate ajunge și la nerv...

Deci decizia se ia, într-adevăr, împreună cu medicul dar, sinceră să fiu, tot ce nu este extracție, este decizie.
Tu decizi ce se întâmplă cu dinții tăi.

Și cum se întâmplă?| Aleg varianta mai ușoară?
I. G.: Sincer, oamenii nu stau să-și spună aparat.
Majoritatea aleg varianta rapidă...
Oamenii decid pentru ei și cei mai mulți aleg să-și pună fațete.

Ce avantaje și ce dezavantaje există atunci când alegi o variantă sau alta?
I.G.: Dacă ai dinții urâți și sunt oameni care nu îi au frumoși de la natură, atunci aparatul e ideal. Dar dacă sunt ciobiți, crăpați, fisurați, au pete care nu sunt okay și acea înghesuire nu este foarte mare, atunci poți să pui fațete. Și problemele de mușcătură se pot regla din fațete. Cel cu fațete este tratament protetic, iar cel cu aparat, ortodontic.

Mai e o chestiune: atunci când îți pui aparat, dinții se mișcă de pe loc, pentru că osul din jurul dintelui nu este un os matur. După ce dai jos aparatul, dacă nu ai niciun mijloc de contenție pentru a consolida noua poziție și a se vindeca osul în noua poziție și nu porți gutiera care ți se pune la dispoziție, dinții revin destul de rapid pe vechea poziție.

De asta se recomandă sârma aia pe interior?
I.G.: Da. te poți trezi cu pacienți care vin peste o lună.
Dacă nu porți gutiera câteva zile, nu mai intră la locul ei.
Gutiera și sârmulița de contenție se țin minimum cât ai purtat aparatul.
Am colegi care recomandă să lași acolo sârmulița pe termen lung.

Există restricții post aparat?
I.G.: E bine să nu-i forțezi, deși oamenii ar trebui să aibă și sârmuliță și gutieră, ca să fim siguri că rezultatul se conservă. Am avut un caz de pacient care și-a repus aparatul, deoarece nu a purtat gutieră. Deci este un proces cu răbdare, disciplină și e nevoie ca oamenii să creadă în asta.

Deci putem înțelege de ce unii aleg varianta scurtă...
I.G.: Da. Și nu există acea instabilitate paradontală.
Tu ce ai face?

aaaaa, eu am doar unul mic și strâmb jos, însă nu aș pune aparat...
I.G.: Nu trebuie să pui fațete pe toți dinții. Poți să pui doar pe 2-3 dinți. Mai e și varianta să nu faci nimic, însă pretențiile estetice de azi sunt mari.