Este o idee pe care am auzit-o în timpul modulului de supervizare de week-end-ul trecut.
Sigur, contextul era unul terapeutic însă, jucăuș din fire, ca să nu spun puțin dus, m-am gândit automat la relațiile de cuplu.
Ce înseamnă să apară secretele în cuplu?
Că unul dintre parteneri, sau amândoi (cred că se poate și asta), tăinuiește ceva față de celălalt. Adică ascunde lucruri.fapte!
Ca să o citez pe Mara Priceputu: ''acolo unde intervine secretul, intervine și trădarea'.
Unul dintre parteneri face ceva împotriva celuilalt - inclusiv ascunzând gânduri, dorințe, fantezii etc... - simtindu-se îndreptățit, împuternicit... să facă asta sau, de ce nu, asumându-și mai mult decât este cazul.
Mai există o variantă - invalidarea celuilalt.
Ce înseamnă toate astea?
Ruptură!
Pe palierul etapei de construcție sau de menținere a încrederii.
Pe scurt, unul alege să nu mai fie acolo, în relație. Adică autentic, conectat, dăruit, devotat... relației! Unul decide să închidă niste uși în interiorul relației, fară să se consulte cu celălalt.
Decizie unilaterala!
Ce înseamnă intimitate? ''Into me you see!''
Îmi place jocul asta de cuvinte. Adică: privești în mine!
Ușile sunt deschse, armurile sunt jos și pot să-ți comunic ceea ce simt, îmi doresc, ceea ce mă deranjează, ceea ce mă îngrijorează etc...
Ce treabă au secretele aici?
Niciuna!
Da, dragii mei, oricât de mult ne place misterul, în iubirea aia care ajunge la faza intimității, secretele n-au ce să caute.
De altfel, mi-e teama că atunci când se ajunge aici, ar fi util să analizăm și angajamentele luate, pentru a observa ce anume s-a întâmplat.
E posibil ca anumite angajamente să nu fi fost luate și, de fapt, relația să funcționeze la voia întâmplării.
De-a lungul anilor am auzit multe persoane spunând ceva de genul: ''fiecare are secretele lui''. Ok, pot înțelege asta.
Numai că, din punct de vedere al intimității psihologice, pot înțelege și faptul că persoanele respective nu au cunoscut intimitatea într-o relație.
Nu este ceva ușor de obținut, atenție! Trebuie ca mai întăi să consolidezi încrederea. Or asta înseamnă să fii acolo, lângă celălalt, atunci când are nevoie - și aici nu mă refer doar la momentele de cumpănă sau la crize, ci și la momentele frumoase.
Din experiența personală și de cabinet, vă pot spune că cele mai multe relații se împotmolesc imediat după faza de curtare, adică după ce se oprește apa caldă a hormonilor și încep să apară realitățile... despre celălalt.
Intimitatea este stratosfera relațiilor, este acea fază în care te poți cu adevărat abandona fară frică în proximitatea celuilalt.
Iar asta, dacă îmi permiteți, se poate numi iubire matură.
Acolo unde apar secrete, putem cu ușurință să ne imaginăm că ne aflăm într-o clasă de scoală generală sau liceu, acolo unde există tot felul de circuite ale mesajelor intre puști.
Iubirea matură funcționează, evident, pe sentimente și sex, la care se adaugă niste armături serioase, formate din: încredere, angajament, prezență, dăruire, loialitate etc...
După cum vedeți, secretele nu au ce să caute aici.
Și, pentru a testa asta, chiar vă rog să vă gândiți: vi s-a întâmplat vreodată în viața voastră de cuplu să apară secrete?
Ce s-a întâmplat atunci când ați aflat despre ele?
Încercați acest exercițiu și, dacț binevoiți, încercați să-mi scrieți un mesaj privat.
Mulțumesc!