Tati, cum trăiau oamenii în Epoca de Piatră?

Zilele trecute, în timp ce mă plimbam prin cartier cu Iris, fiica mea, am început să discutăm despre Epoca de Piatră. Citise niște lucruri într-o carte și devenise curioasă.

- Mamă, mi se pare ciudat. Cum să trăiești fără telefon?, m-a întrebat.
I-am răspuns zâmbind: Păi și eu am trăit fără telefon mobil. Și asta s-a întâmplat acum 20 de ani, deci nu în Epoca de Piatră.

- Mie mi se pare că și voi ați trăit cumva în Epoca de Piatră, mi-a trântit-o brusc.

Pentru câteva momente, am rămas șocat. Într-un fel, ceea ce mi-a spus avea sens. Chiar stau și mă întreb: cum ar fi arătat generația mea dacă aveam acces la informația de azi?

- Iubire, nu a fost Epoca de Piatră. A fost frumos. Spre deosebire de ceea ce trăiți voi, generația voastră, lucrurile erau cu totul altfel atunci. Vorbeam pe fix, ne scriam bilețele, nu ne dădeam sms-uri și nici nu aveam chat. Însă relațiile noastre erau frumoase și directe. A fost frumos, i-am replicat.
- Da, ai dreptate, nu pare ca în Epoca de Piatră. Am citit că atunci nu era tocmai bine, mi-a spus cu ochii ei mari.
- Și tu acum. Condițiile de trai erau diferite. Oamenii trăiau în junglă sau în grote, iar universul lor gravita în jurul a două activități: procurarea hranei și protecția împotriva prădătorilor. Nu prea aveau alte activități. Din câte știu eu. Iar speranța de viață nu era ca azi. Gândește-te doar că dacă voiau să parcurgă distanțe mari... dura săptămâni sau luni de zile.
- Wow. Ce tare.
- Cu prima ocazie o să-ți arăt mai multe. E foarte interesant. Însă să știi că umanitatea se poate întoarce oricând la condițiile de atunci.
- Cum așa?
- Simplu, distrugând ceea ce a construit. Știi ce ușor se poate face asta? Un război nuclear și poc... ne întoarcem în grote.
- Eu sper să nu se întâmple asta. Nu o să lăsăm să se întâmple asta.

Am privit-o și am pupat-o pe frunte. Mi-a plăcut hotărârea ei.

Mai târziu, când am ajuns acasă, am deschis emailul și am găsit următorul mesaj: 'Centrul Comercial TOM Carrefour din Constanța a pregătit pentru cei mici prima expoziție interactivă și educativă din Constanța, expoziție ce aduce la viață Epoca de Piatră'.

- Ca să vezi, mi-am spus.

Păi dacă tot e vară, deci sezon estival, n-ar fi rău să 'stricăm' o tură până la Constanța. Așa, Iris are șanse să afle mai multe despre perioada aia. Chiar sunt curios să văd cum arată expoziția Stone Age Kids.

Apropo, expoziția este gratuită și poate fi vizitată în perioada 15 iulie-13 august, organizatorii anunțând tot felul de activități interactiv-educative. Traseul, special amenajat pentru copii, durează cam 45 de minute și începe cu descoperirea dinozaurilor, trecând apoi prin zona uneltelor din Epoca de Piatră.

La final, copiii vor putea face poze, pentru a rămâne cu o amintire plăcută a acestei călătorii în timp.

Potrivit organizatorilor, expoziția este deschisă zilnic, între orele 10.00 și 20.00, iar programările se pot face la numărul: 0741.024.243 sau pe mail la adresa: rezervari@tom-constanta.ro

Prin această expoziție, grupul francez Catinvest marchează finalizarea lucrărilor de modernizare a Centrului Comercial Tom, lucrări care au început în luna ianuarie a acestui an și au necesitat o investiție de 2 milioane de euro.

Sincer, ar fi și păcat să nu vedem expoziția asta. Ne despart doar 2 ore de Constanța. Și avem timp și de-o baie. Uite, asta mi se pare o activitate plăcută. Te urci în tren, ajungi la Constanța, vizitezi expoziția, după care mergi la plajă, mănânci ceva, iar seara te întorci acasă.

Foto Credit: study.com/