Ieri am făcut un experiment: am lansat întrebarea - 'care este cel mai important lucru într-o relație?' - în speranța de a afla cum se raportează oamenii la relații: romantic sau pragmatic?
În nici 24 de ore, peste 450 de oameni au răspuns la întrebarea mea. Le mulțumesc din suflet pentru faptul că au decis să participe la sondaj.
Acum, după ce am sintetizat răspunsurile, am ajuns la o concluzie interesantă.
Deși este o modă să vorbești de iubire, inimă și suflet; atunci când vine vorba despre relații sănătoase și de lungă durată, oamenii mizează pe pragmatism, nicidecum pe acești termeni romantici. Oamenii mizează pe valori, nu pe flamă!!!
Astfel, în cele mai multe mesaje primite ieri apare respectul, urmat de încredere și comunicare.
Iubirea apare destul de rar, ca și sexul. Cu toate acestea, dacă ne gândim bine, respectul și sexul fac parte din iubire, așa că merge 🙂
La finalul sondajului lansat ieri, cititorii au mizat pe respect!
Acest rezultat confirmă ceea ce susține John Kim în articolul său de pe psychologytoday. Și el a lansat aceeași provocare și, din cele 165 de răspunsuri primite, majoritatea au avut în prim-plan respectul.
'Faptul că oamenii au ales respectul indică o anumită lipsă în relațiile anterioare', spune Kim. Tind să-i dau dreptate. Așa cum am scris și în prima carte, din păcate, oamenii care cer dovezi de iubire, nu ezită să ofere dovezi crâncene de lipsă de respect.
Iar asta lasă urme adânci în sufletul partenerilor.
De altfel, numărul mare de răspunsuri care indică triunghiul format din: RESPECT-ÎNCREDERE ȘI COMUNICARE - ne oferă niște indicii interesante vizavi de starea relațiilor actuale.
Suntem lipsiți de respect, din păcate, fapt care afectează încrederea în noi și în ceilalți și, drept urmare, comunicarea este deficitară. Dacă o mai putem numi comunicare 🙂
Vedeți? Toate se află în strânsă legătură.
Sunt de acord cu John Kim când spune că respectul este terenul fertil pentru construcția unei relații sănătoase. El chiar creionează o schemă care pornește de la RESPECT, apoi trece la ÎNCREDERE, la SPAȚIUL SIGUR și, în sfârșit, la RELAȚIA SĂNĂTOASĂ!
Iată deci că fără respect, fără fundație, nu ai cum să construiești o relație sănătoasă! Degeaba funcționează sexul, fără respect nu poți construi încrederea și nici nu poți avea pretenții la nivelul comunicării.
Acum, v-aș propune să vorbim puțin despre respect. Aici apelez tot la John Kim, care îl definește foarte frumos: 'Intrebați-vă cum arată respectul, fără a apela la dicționar. Acolo veți găsi o definiție slabă. Pentru mine, respect înseamnă că nimeni nu are putere sau autoritate asupra celuilalt. Înseamnă că nu trebuie să fim de acord cu o persoană pentru a o iubi; înseamnă să-i dai celuilalt spațiu pentru a avea opinii și pentru a se dezvolta; înseamnă să-l lași să plece atunci când este cazul; înseamnă să accepți, nu să judeci; înseamnă să nu controlezi; să sprijini lucrurile să crească etc'.
În concluzie, dacă vă aflați într-o relație, n-ar fi rău să vă puneți două întrebări: îmi respect partenerul/a? și partenerul/a mă respectă?
Sunt întrebări fundamentale în construcția oricărei relații sănătoase. Dacă răspunsul este negativ, încercați să vedeți dacă puteți schimba cumva situația. Altfel, mi-e teamă că relația dumneavoastră fie se va îndrepta spre zona abuzivă, fie se va încheia.
Țineți bine minte - FĂRĂ RESPECT, NU PUTEM AVEA RELAȚII SĂNĂTOASE!
Iar respectul în cuplu chiar nu se negociază!
Foto Credit: thoughtcatalog.com/