Fii curios, vorbește cu cineva și încearcă lucruri!

Vrei să ai o viață fericită? Încearcă să acționezi ca un designer! Fii designer-ul propriei vieți! Analizează, optimizează, rezolvă! Este sfatul pe care îl lansează Bill Burnett și Dave Evans (profesori la Stanford University) tuturor celor care vor să fie fericiți.

Fii curios, vorbește cu cineva și încearcă lucruri! Sună foarte tare.

Și încă ceva - aruncă la gunoi clișeele care-ți blochează viața!
Bill Burnett oferă câteva exemple de clișee (sau de credințe disfuncționale):
1. trebuie să-ți trăiești visul
2. ai grijă de pasiunea ta
3. încearcă să fii cea mai bună variantă a ta
4. încearcă să te așezi.

Sunt doar câteva, însă sunt al dracului de toxice pentru oameni!

Să le luăm pe rând:
1. Trăiește-ți visul!
Jur că nu am visat niciodată să ajung ceva. Nu am visat să ajung MC - pe vremea aia nu se știa ce e ăla Rap; nu am visat să devin jurnalist; ulterior blogger și, cu atât mai puțin, specialist în relații. Nu am visat nimic din toate astea. Ce m-a dus în toate aceste etape? Viața, deschiderea, dorința de a cunoaște... pe scurt, ați ghicit - curiozitatea! Nicio treabă cu visul. Aaaa, că există oameni care au visat să fie medici și au și ajuns... asta e altă poveste. Însă câte cazuri sunt așa? Poți să-ți trăiești visul din prezent, însă ar fi bine să fii pregătit să-l schimbi dacă va fi cazul.

2. Ai grijă de pasiunea ta
Hmmm, există vreun om care are o singură pasiune? Profesorii de la Stanford au făcut un studiu din care a reieșit faptul că 8 din 10 oameni au mai multe pasiuni, deci clișeul ăsta cu 'ai grijă de pasiunea ta' îi blochează. Bill Burnett oferă și un exemplu care se pupă perfect cu una dintre pasiunile mele - vinul. Să zicem că mi--aș dori să am un wine bar, doar sunt pasionat de vinuri, nu? Ce fac? Mă apuc să-l deschid de nebun sau vorbesc cu cineva care face deja asta? Nu de alta, dar să te gândești ce mișto ar fi să ai un wine bar nu este același lucru cu a avea efectiv un wine bar. Sigur, este posibil să-l faci să meargă. Însă e posibil să fii nefericit și să spui-nu am crezut că va fi așa!

3. Să încerci să fii cea mai bună variantă a ta
Aici este mult de discutat. În primul rând, trebuie să te întrebi: în care zonă a vieții mele? Dave Evans spune corect - 'în tine trăiesc mai mulți TU. Și sunt diferiți. Nu poți să-i compari. E imposibil să faci asta'. Să vă dau un exemplu: eu scriu pe blog, fac vloguri, scriu cărți și vorbesc în public. În plus, merg la tv în calitate de jurnalist. Nu mai pun viața personală, unde sunt iubit, prieten și tata. Care cel mai bun eu? Da, poți să spui: 'încerc să fiu cea mai bună variantă a mea în relație'. Asta poți. Dar nu poți să spui - vreau să fiu cel mai bun eu la modul general. Ar însemna să te auto-condamni la nefericire. Așa că mai bine te concentrezi pe echilibru.

4. Încearcă să te așezi
Unde? Viața înseamnă curgere. Nimic nu rămâne la fel. Gândiți-vă că oamenii ajung să-și schimbe jobul la 3-5 ani. Oare de ce? Gadgeturile se schimbă anual... totul este în mișcare. Unde vrei să te așezi?

Știți de ce relațiile se distrug violent? Pentru că oamenii nu sunt flexibili, nu se adaptează noului din relațiile lor. Ei speră ca lucrurile să fie la fel, doar s-au așezat! Greșit! Totul se schimbă, iar dacă nu ești pregătit, ți-o iei.

Astea sunt clișeele.
Mai departe: Cum facem să putem construi o viață împlinită?

Bill Burnett ne recomandă ca prim pas să identificăm problema! 'Este un proces mai important ca rezolvarea problemei. Dacă lucrezi la problema greșită, vei obține răspunsul greșit de fiecare dată. Viața este o continuă mișcare, așa că e nevoie în permanență de o abordare adaptată și flexibilă. Aici intervine design thinking, o metodă care se face la Stanford din anii '60. Pe scurt, sunt 3 pași: fii curios, vorbește cu oamenii și încearcă lucruri'.

Sună superb! Jur!

Cum practicăm curiozitatea?
Dave Evans oferă un exercițiu care are câțiva pași:
1. Încearcă să desenezi 3 variante diferite ale vieții tale.
După ce faci asta, privește-ți viața actuală și gândește-te! Nu ești curios să vezi cum arată celelalate două?

2. Privește-ți viața actuală și fă o proiecție pe următorii 5 ani.
Ia în calcul doar ce e mai bun din viața ta. Acum, dacă ai făcut asta, gândește-te că ceea ce faci acum dispare brusc. Să zicem că ești dat afară. Ce se întâmplă? Ce faci? Aștepți să mori sau încerci să faci ceva?

3. Dacă banii și statutul nu ar fi o problemă pentru tine, ce ai face?

Eu am făcut exercițiul ăsta. E foarte mișto. Te face să te pui cu totul sub lupă, cu pragmatism. Știți ce am observat? Că aș face același lucru - aș scrie pe blog, aș vorbi în public și aș scrie cărți. Aș oferi informații utile pentru oameni. O fi și ăsta un semn de maturitate, zic.

Metoda asta - design thinking - funcționează de ceva vreme și dă roade. Studiile efectuate de profesorii de la Stanford au scos la iveală faptul că oamenii care practică design thinking-ul au avut idei mai bune și și-au crescut abilitatea de a-și creiona viața pe care și-o doresc.

Trăim pe repede înainte și trebuie să știm un lucru elementar - trebuie să învățam să ne reinventăm tot timpul! Asta înseamnă curiozitate, cooperare, răbdare, încercări, adaptare și flexibilitate.

Păreri?

Foto Credit: spiked-online.com/