Anul ăsta am fost la câteva nunți! Și la ballroom și la restaurant!
Dacă mă întrebați pe mine, sincer, aș opta pentru ballroom. Pare mai elegant!
Și totuși, deși trăim în 2017, când există cam tot ce poți să-ți dorești în materie de nunți - nu mai vorbim despre firme care organizează tot - alegerea locului încă le dă mari bătăi de cap viitorilor miri.
Într-un fel este normal! Vor să aibă parte de un event pe care să-l țină minte. Și aici nu mă gândesc la stres și glezne umflate, ci la bucurie 🙂
Restaurant sau ballroom? Răspunsul poate fi simplu: depinde! - sau complicat.
Pentru varianta extinsă, complicată, dacă vreți, m-am gândit să stau de vorbă cu George Ceaușu - manager general la Jubile Concept.
- De ce ar alege cineva să își facă nunta, ziua de naștere, un botez sau o petrecere la un ballroom și nu la un restaurant?
George Ceaușu: Simplu, un ballroom are mai multe facilități față de un restaurant. De obicei, restaurantele sunt mai mici, structural vorbind, au stâlpi în interior, deci invitații nu se pot vedea și, în principiu, nu pot să ofere serviciile și preparatele pe care le poate oferi un ballroom. Sunt doar câteva motive pentru care oamenii aleg un ballroom. În plus, la ballroom, numărul de ospătari este mai mare și unui ospătar îi sunt atribuiți mai puțini oameni, deci și serviciile vor fi mai bune.
- Ce se întâmplă cu mâncarea?
G.C.: Toate ballroom-urile noastre au bucătărie proprie și chef bucătar propriu. Astfel, putem oferi atât meniuri diversificate, cât și o calitate foarte bună. Mă vei întreba de ce... Răspunsul este simplu - ne aprovizionăm doar pentru evenimentul respectiv, gătim pentru un număr fix de oameni și putem personaliza meniul. Sigur că există meniuri fixe, însă mirii le pot personaliza după bunul plac.
- De ce trebuie să ții cont atunci când vrei să faci un eveniment într-un ballroom?
G.C.: Este foarte important să-ți alegi sala în funcție de numărul de invitați pe care intenționezi să-i ai. Sunt câteva detalii extrem de importante. Spre exemplu, oamenii simt nevoia să se simtă apropiați. Drept urmare, dacă bagi 20 de persoane într-o sală de 400 de persoane, oamenii se vor simți ciudat, iar atmosfera nu va fi tocmai plăcută. Sălile noastre sunt adaptabile în funcție de cerințe - putem găzdui până la 1200-1300 de oameni în picioare. Există însă un număr de persoane sub care nici noi nu recomandăm să faci un eveniment, adică sub 60-70 de persoane. Pentru organizarea unui eveniment există anumite costuri fixe și, evident, cu cât numărul de invitați este mai mare, cu atât costul fix va fi mai mic. Toate aceste costuri fixe se traduc în oferta pe care o facem oaspetelui nostru. Este foarte greu să personalizezi o sală mare cu puțini invitați. După numărul de invitați, trebuie ținut cont de ceea ce își doresc ei, în calitate de organizatori, dar și invitații lor. Spre exemplu, dacă mie îmi plac fructele de mare, nu înseamnă toți invitații au aceeași preferință. Drept urmare, este de preferat să optezi pentru meniuri variate, atât la mâncare, cât și la băutură sau, de ce nu, la partea artistică.
- Se observă schimbări în cultura de consum în ultima vreme? Aici mă refer în special la meniuri...
G.C.: Noi încercăm să fim la curent cu toate noutățile astfel încât să le punem oaspeților la dispoziție cele mai noi tendințe din zona evenimentelor, ba chiar să oferim un plus față de ceea ce poate oferi orice restaurant din oraș. Pentru noi este foarte important ca evenimentul să iasă perfect. În general, invitații își doresc preparate și servicii de top. Spre exemplu, dacă vor aperol sau prosecco, noi oferim servicii de prosecco bar. În plus, avem barmani care pot prepara orice fel de cocktail pentru invitați. La meniul de mâncare, nu ne oprim la clasic, ci venim și cu preparate speciale, cum ar fi caviar din vin sau din pepene. În general, noi le recomandăm invitaților să țină cont de persoanele care vor veni la evenimentul lor, de tipologia lor. În plus, le recomandăm să aibă un meniu mixt, adică și preparate pe care le regăsești de obicei la nunți, să spunem, dar și preparate inovative. Deci este posibil să le recomandăm și rață cu piure de portocale, dar și sarmalele.
- Ce preferă oaspeții: servire la masă sau bufet suedez?
G.C.: La nunți, zile de naștere sau mai știu ce alte evenimente personale se cere servirea la masă. Bufetul suedez este întâlnit mai ales la evenimentele corporate, însă și aici trebuie să vii cu ceva viu, antrenant. Și aici m-aș referi la stația de desert, unde flambăm tot felul de preparate sau unde își pot face singuri preparatul.
Din ce am observat până acum, interacțiunea cu cei care pregătesc preparatele este foarte bine primită. Noi sperăm ca acest tip de interacțiune să prindă din ce în ce mai bine și în România. O astfel de interacțiune îi poate da culoare evenimentului, îl poate schimba total, în bine firește. Aici putem să vorbim inclusiv despre nunți. De la cheful bucătar, care poate îndruma oaspeții în anumite direcții, la grătar, să spunem și până la atelierul de deserturi, totul poate fi interactiv. Acest tip de interacțiune le poate oferi multe informații și experiențe utile invitaților, iar ei se pot simți foarte bine.
- Ca o concluzie, dacă eu aș vrea, să spunem, să-mi fac o nuntă, de ce ar trebui să țin cont? Care ar fi pașii?
G.C: Aici ai două variante: dacă este vară, poți să-ți faci evenimentul în grădină, cu acces la piscină, dacă vremea permite sau să alegi una dintre săli. Totul pleacă de la ideea evenimentului, de la tipologia invitaților, de la ce vrei tu și ce vor ei. În plus, trebuie să știi exact care este numărul invitaților. Costurile nu depășesc costurile unui restaurant, însă este bine să îți calculezi corect totul. În funcție de costuri, poți să-ți personalizezi meniul de mâncare, băuturile, atelierele și zona de entertainment. Noi avem și meniuri de 15 euro, dar și meniuri de 150 de euro. Depinde de tipologia fiecărui eveniment.
Așadar, dacă vreți să faceți o nuntă, o zi de naștere, un botez sau mai știu ce cumetrie, fiți inteligenți și calculați-vă bine pașii.
Pe cei de la Jubile Concept îi găsiți aici.