De ce ai nevoie pentru a menține o relație pe termen lung?

Fac pariu că la o asemenea întrebare, 99% dintre oameni ar răspunde în cor: de iubire, de înțelegere și respect!

Un răspuns corect, de altfel, dar destul de vag.

Dacă introducem și știința în jocul relațiilor, lucrurile încep să se particularizeze, în sensul că devin mai clare și, așa cum veți vedea, apar în peisaj anumite lucruri pe care tindem să le rejectăm sau, de ce nu, să le omitem. Helen Fisher - antropolog și cercetător la Institutul Kinsey - susține că primul lucru pe care trebuie să-l facem dacă vrem să avem o relație de lungă durată este să nu ne grăbim!
'Atunci când te îndrăgostești, zona din creier responsabilă cu deciziile se dezactivează din cauza intensității sentimentelor. Drept urmare, înainte să decizi să te căsătorești cu cineva, petrece timp cu acea persoană, astfel încât dragostea romantică să aibă timp să scadă, iar tu să vezi ce fel de om ai ales.

Căsătoria ar trebui să fie începutul unei relații. Din păcate, în prezent este finalul ei. Cu toate acestea, oamenii au început să înțeleagă cum funcționează și nu se mai grăbesc așa de mult. Știința spune foarte clar - cu cât stăm mai mult împreună, cu atât zonele din creier care se dezactivaseră își revin. Eu sunt optimistă în privința relațiilor din cauza conceptului de dragoste lentă. Dacă ar fi după mine, aș aștepta cel puțin 2 ani înainte să iau decizii majore. În această perioadă treci peste vacanțe, sărbători, momente mai grele... de două ori, deci ai timp să-ți faci o idee', spune Helen Fisher într-un interviu acordat site-ului bigthink.com.

Așadar, graba este primul mare obstacol în calea relațiilor de lungă durată. Iar dacă ar fi să mă uit peste mesajele pe care le primesc zilnic, nu vreți să știți câte alegeri dezastruoase se fac în perioada hormonală, decizii care se soldează cu suferință și suflete schilodite.

CONCLUZIA NR 1 - NU VĂ MAI GRĂBIȚI! NU SE DAU PREMII... MAI ALES PENTRU PROSTIE ȘI NEȘTIINȚĂ!

Mergem mai departe și ajungem la cel de-al doilea element. Aici să vezi reacții... mai ales în tabăra amatoarelor de suflet și iubire 🙂 Ei bine, știința (scanările pe creier) indică faptul că sexul este un element extrem de important de care trebuie să ținem cont dacă vrem să avem relații de lungă durată. Da, ați citit bine - SEXUL!

Deși pare ciudat pentru unii, creierul nostru chiar are nevoie de asta. De ce? Pentru că în timpul sexului se degajă un cocktail puternic de... BINE! Nu mai spun că sexul este benefic atât pentru trup, cât și pentru minte și suflet. Iar dacă îl completezi cu atașament, mângâieri, intimitate... atunci poți obține rezultatele excelente.

Cel de-al treilea element este NOUTATEA! Nu uitați să faceți lucruri noi Și nu doar în ceea ce privește sexul, ci în viață, în general. Nu vă închideți relația între 4 pereți, nu vă rezumați la traiul confortabil de acasă. Noutatea susține din plin dragostea romantică și atașamentul dintre parteneri. Ce înseamnă nou? Orice - de la cursuri de dans și până la mers cu bicicleta, de la călătorii și până la lectură împreună. Chiar și faptul că schimbați restaurantul sau că degustați alte vinuri contează. Elementul de noutate alungă orice idee de plictis din cuplu.

Ei bine, cel de-la patrulea element este conectarea! Un element extrem de important. Ce înseamnă conectare? Tot ce înseamnă atingeri fizice. Atingerile sunt foarte importante pentru că întăresc angajamentul și intimitatea, vă conectează pe toate planurile. Nici nu e nevoie să vorbiți prea mult. În anumite cazuri, atingerile vorbesc în locul cuvintelor.

Am mai scris-o și o repet - în viața asta avem la-ndemână doar două acțiuni: conectare și deconectare!

Noi alegem cum vrem să fie. Drept urmare, atunci când vă grăbiți - pentru că aveți un plan clar pe care doriți să-l realizați (la femei înseamnă familie și copii); ar fi bine să vă asumați consecințele. Sincer, a devenit o obișnuință să citesc povești despre femei care au crezut că au găsit bărbatul ideal(bazându-se pe... nimic), au făcut copii... după care au rămas cu ochii-n soare.

În același timp, nu renunțați la sex. Știu că există un mare curent de opinie împotriva sexului, însă trebuie să înțelegeți faptul că sexul nu înseamnă descărcare sau sport, ci conectare... în primul și în primul rând. Chiar și atunci când faci sex pentru prima oară cu o persoană... tot conectare înseamnă. Nu mai fugiți de sex și nu îl mai reprimați! Și mai ales NU VĂ FOLOSIȚI DE EL PENTRU A VĂ ATINGE OBIECTIVELE! (căsătorie și copii) Bărbații se vor simți mințiți și vor pleca!

Nu uitați să faceți lucruri noi, să vă surprindeți reciproc și... poate cel mai important, să vă atingeți!

Asta spune știința că trebuie să facem pentru a avea o relație de lungă durată. Singur că cele 4 elemente nu pot funcționa armonios fără valori și abilități sociale sau fără comunicare eficientă, însă cele ele sunt foarte importante la nivelul creierului.

Foto Credit: rd.com/