Ce facem cu persoanele toxice din familie?

Ce facem cu persoanele toxice din familie? Le ținem aproape sau tăiem total legătura cu ele?

Sunt întrebări complicate, mai ales într-o societate ca a noastră, societate în care copilul crește legat ombilical la 6 adulț: 4 bunici și 2 părinți.

În societatea românească, copilul crește cu ideea că trebuie să-și iubească și să-și respecte părinții și bunicii fără să comenteze.
Ce înseamnă asta? Că părinții și bunicii au dreptul să facă ce vor.
De aici și până la abuz este doar un pas.

Nu aveți idee câte cazuri de părinți toxici am văzut deja în emisiunea 'Totul despre dragoste' de la Antena 1. Și vorbim doar despre o lună de emisiune.

Părinți care și-au distrus copiii toată viața! Fie au închis ochii la abuzuri emoționale și sexuale ale partenerilor (părinți vitregi), fie au încercat să le impună o anumită direcție în viață, fie nu i-au înțeles și i-au judecat aspru... iar lista poate continua.

Și atunci, întrebarea este: ce facem cu acești oameni? Ei pot fi: părinți, bunici, unchi sau mătuși, uneori chiar frați și surori.

Ce facem cu persoanele toxice din viața noastă? Le tolerăm comportamentele sau îi ținem departe? Le permitem să ne influențeze sănătatea fizică și emoțională sau tăiem orice contact cu ele?

Rămâi lângă familie cu orice preț? Sau ieși din acel spațiu, impunând reguli stricte de comunicare?

Răspunsurile nu sunt ușoare. Deloc! Uneori doare! Uneori sunt singurii oameni la care poți apela. Sau, cel puțin, așa crezi. Numai că aceste conexiuni toxice te pot seca total din punct de vedere emoțional și îți pot afecta puternic starea de bine. Deși nu e ușor, deși sunt părinții sau rudele tale, uneori cea mai bună variantă este plecarea!

Da, ai citit bine, tai total legăturile cu oamenii toxici din familia ta. Te protejezi de influența lor negativă! Nimeni nu te obligă să păstrezi legături cu oameni care-ți fac rău. Nimeni!

Asta este o alegere care-ți aparține!
Așa cum în fiecare zi alegi să te speli pe dinți sau să mergi la muncă, ar trebui să alegi să îți cureți spațiul emoțional de oameni care îți fac rău.

Dacă alegi să le permiți să rămână în spațiul tău emoțional, ei nu vor ezita să-și pună amprenta negativă asupra psihicului tău. Și nu trebuie să-i condamni - așa au fost ei învățați. Însă nici nu trebuie să îi lași. Vezi? Este o linie fină între cele două, iar această linie fină se numește-decizie!

Și este o decizie care-ți aparține.

Uneori doare tare, uneori simți că nu mai ai sprijin, însă dacă stai să te gândești, poate fi singura soluție utilă pentru tine. Fie vorba între noi, dacă ajungi în situația de a decide să tai legătura cu persoanele toxice din familia ta, e clar că nu putem vorbi despre sprijin real.

De-a lungul primei luni de emisiune, am văzut multe cazuri de părinți care își schilodiseră copiii. Lacrimi, mult prea multe lacrimi.

Și chiar cred că a sosit momentul să nu mai credem ca niște orbi în ideea că un copil este obligat să-și respecte și să-și iubească părinții cu orice preț.

Chiar cred că iubirea și respectul se câștigă. Iar pentru asta este nevoie de plus, nu de abuz.

Voi ce credeți?

Foto Credit: steptohealth.com/