Bunătatea este fericire

Bunătatea este fericire! Atât de simplu!
Bunătatea este un pilon principal al fericirii umane.

Nu prea poți să spui: 'sunt fericit pentru că fac rău'! Sună a bubă la cap.

Nu mai spun că ți se întoarce și nota de plată.
Bunătatea este fericire... în cea mai pură formă. Iar ieri am văzut asta la emisiunea de la Antena 1, unde l-am avut invitat pe un tânăr care renunțase la 60% din ficatul său pentru a salva viața unei fete.

Întrebat fiind ce a gândit atunci când a aflat că fata are probleme de sănătate - atenție, fata nu este rudă cu el sau iubită -, băiatul a spus: 'stiam că trebuie să ajunt, așa că mi-am făcut analizele și nu am ezitat'.

După acest răspuns, l-am mai întrebat două lucruri: cum se raportează la el părinții fetei și ce simte el acum, la câteva luni după transplant?

Răspunsurile au picat firesc: 'părinți îmi sunt recunoscători și mă sprijină de câte ori am nevoie; sunt fericit!'

Vedeți ce generează actele de bunătate? Recunoștință și fericire. Și, vă rog să mă credeți, fericirea lui Romeo va fi cu el pe termen lung.

Singur, nu spune nimeni că bunătatea înseamnă doar să-ți donezi un organ. Să faci lucruri frumoase pentru alții îți afectează atât starea de bine, cât și calitatea conexiunilor sociale -două elemente cheie ale fericirii umane.

Știu că trăim într-o țară în care se spune că oamenii s-au înrăit, însă nu vi se pare că mereu așteptăm ca ceilalți să facă primul pas? Pasivitatea asta adâncește ideea cum că oamenii sunt răi. În același timp, așteptând ca alții să facă primul pas... participăm la această stare de fapt.

Gândiți-vă la cupluri! Ce se întâmplă la început?
Fiecare încearcă să-și prezinte cea mai bună variantă a sa. Fiecare încearcă să pară bun. Fiecare încearcă să-și asigure poziția de partener al celuilalt.

Ce se întâmplă după? Apar conflictele și scandalurile. Fiecare nu mai știe cum să-l subjuge pe celălalt, fiecare nu mai știe cum să-și impună punctul de vedere cu orice preț.

Oare de ce se întâmplă asta?

Nu cumva pentru că nu știm să facem bine dezinteresat?
Nu cumva de aici putem trage încă o concluzie, destul de tristă de altfel: că și fericirea este o chestiune de conjunctură, de interes?

Mie mi se pare trist.
Vrei o viață fericită? Fă bine!

Nu o spun eu, ci știința. Sunte chestiuni atent studiate!

Vrei o viață fericită? Fă-ți bine!
Dar asta nu înseamnă că-i faci altuia rău. Binele este bine, indiferent că este îndreptat către tine sau către ceilalți.

Chiar nu v-ați săturat de nervi și tensiuni?

Foto Credit: kyliehunt.com/