Vindem timp la pahar!

Trăim pe repede înainte! Nu mai avem timp de stat! Ne aflăm tot timpul în mișcare.
Și totuși, vrem să consumăm, vrem să savurăm, fie și o înghițitură!

Din acest punct de vedere, conceptul 2go prinde din ce în ce mai mult contur... social.
Și normal: ai intrat, ți s-a preparat produsul, l-ai plătit și ai plecat.
Paharul de cafea servit pe stradă a devenit o obișnuință.
Îl vezi aproape peste tot - evident, în zonele active - de dimineață până seara.

Curios din fire, am vrut să pătrund puțin în măruntaiele acestui gen de afacere, așa că am stat de vorbă cu Vlad Timaru - unul dintre asociații de la Coffee2GO.

Se scrie tot mai des faptul că Bucureștiul este din ce în ce mai mult un oraș al cafelei. Oferta e din ce în ce mai mare. Cum e piața acum, mai ales în zona 2 go?
Vlad Timaru: Piața e din ce în ce mai aglomerată, este în creștere, dar mai este loc. Tendința actuală e ca și la cafea, ca și la altceva, produsele să fie take away. Oamenii nu mai au timp să stea la cafenea, cum stăm noi acum să bem o cafea și să povestim. Lumea e grăbită și trebuie să meargă spre ceva… Așa am ales ideea de 2go. Nu suntem singuri, mai sunt și alți concurenți, care sunt destui și mari, dar loc pe piață este. Ceea ce încercăm și noi să facem, este să educăm publicul să acceadă către o cafea de calitate la un preț corect. Adică să-I smulgem de la vendomatele de cafea și să meargă către un produs calitativ, indiferent de preț - că este 4 lei, 5 lei sau 7 lei, în funcție de brand. Asta este o provocare pe termen lung. Nu se va întâmpla anul ăsta sau la anul, ci în următorii 10-15 ani. Dar noi vom fi parte din istoria asta…

Ce te faci cu numărul de locații?
V.T.: Avem 24 de locații active acum. Noi credem că suntem foarte eficienți, adică putem supraviețui în perioadele de vară sau de iarnă și cu puține produse vândute, chiar dacă cheltuielile mari sunt cu oamenii și chiriile. Asta ține de business, nu neapărat de produsele pe care le vindem, dar ne-am făcut un produs eficient. Locațiile pot părea multe, dar loc mai este. Vrem să deschidem în fiecare cartier sau la fiecare colț de stradă. Noi servim cam 2000 de oameni pe zi din cei 3 milioane de locuitori ai Bucureștiului… Restul consumă cafea fie de la concurenți, fie de la vendomate.

Hai să vorbim despre produs, Cum știe omul ce să aleagă?
V.T.: Omul nu știe ce să aleagă, deci trebuie să îi spunem noi. Noi lucrăm cu Mihai Florescu, o legendă în domeniul cafelei. Omul este printre cei mai vechi prăjitori români de cafea și este și furnizorul Casei Regale. Cu el lucrăm de 5 ani și vom continua și în viitor. Asta le explicăm clienților: despre ceea ce avem în pahar și faptul că un espresso costă doar 4 lei sau 5 lei, cea de origine singulară, că aceste cafele foarte bune pot fi făcute și de români. Nu trebuie să vină doar din import. Sigur, sunt și branduri străine și mulți români care au început să facă cafea bună, dar la nivel foarte mic.. Furnizorul meu de cafea îmi oferă stabilitate. Deci n-am grijă că luna asta rămân fără cafea. Pentru mine e foarte important. De 5 ani, noi comandăm marți, ne-o prăjește miercuri și ne-o aduce joi. În timp, am priit multe oferte, dar mulți nu pot să facă față.

Mie mi-au atras atenția paharele alea – la Gară, la Piața Presei…
V.T: Așa am început. Ideea inițială fost să avem doar acele chioșcuri în formă de pahar de cafea, doar că, paradoxal, 4 m pătrați de teren neconstruit sunt foarte greu de găsit, fie în București, fie în țară, pentru că terenul aparține Primăriei, care nu ne vrea pe domeniul public, fie unor corporații și am înțeles de ce preferă branduri de la care iau mii de euro chirie. Așa că am fost nevoiți să mergem și pe varianta de cofeeshop-uri clasice, în care să oferim produsul, dar și un plus de confort clientului.

Am observant că la prânz, oamenii stau la o cafea pe trotuar, ceea ce acum 10 ani nu prea vedeai în oraș, fie din rațiuni de business, fie din neștiința jocului. Acum s-a schimbat…
V.T: Acei clienți preferă calitatea. N-ai să vezi clienți pe trotuar oriunde. Dacă îți aduci aminte, acum 10 ani erau cafenele opulente, dar calitatea cam lăsa de dorit. Acum lucrurile s-au schimbat. Preferăm să facem cafenele cu confort minim, dar să punem preț pe ceea ce punem în pahar. Acum suntem mult dezvoltați față de acum 10 ani. Există diversitate și noi, dar și concurenții, avem un cuvânt de spus. Toți încercăm să ajuntam clientul să aleagă corect. România încă este la periferia Europei in zona cafelei. Noi avem doar Bucureștiul și poate alte câteva orașe. Datoria noastră este să facem locații și în alte orașe. Avem deja la Cluj două locații, la Brașov, Brăila, Iași…

Care sunt diferențele?
V.T.: Acolo vindem și pentru că produsul este bun, dar și pentru că e deosebit, pentru că e o chestie la modă în București. Pentru noi e un plus în vânzare. Vânzările nu sunt ca în București, însă e mai mult de lucru. Contează mult și vârsta. Eu nu o voi putea să o conving pe mama să-și cumpere cafea de la locația noastră din Piatra Neamț.

Care ar fi segmentul de public care vă calcă pragul?
V.T.: De la copii de 13 -14 ani, care consumă cafea fără cofeină - avem oameni deja antrenați care fac cafea fără cofeină fără ca puștiul să ceară. Chiar au venit părinții să vadă ce consumă copiii și au văzut că produsul este făcut cu cicoare, un produs care nu este nociv pentru copii.. Și până la 40-50 de ani, trecând prin toată zona de corporate sau cei care vor să bea o cafea… Avem locații atât în zona de licee, cât și în zona corporațiilor. Nișa de piață este destul de mare. De asta am făcut și un preț accesibil, atât pentru liceeni, cât și pentru corporatiști.

Cât de mult s-a schimbat obișnuința omului de a băga 1 leu într-un aparat?
V.T.: Asta e marea problemă – să schimbi obișnuința, nu produsul nociv. Ăsta este dușmanul nostru – obișnuința. Dacă pe etaj ai un automat de cafea, de ce să mai cobori? Lucrurile s-au schimbat totuși și se vede… Din ce în ce mai mulți clienți văd că au pahare de cafea în mână și nu paharele clasice de automat. S-au schimbat și automatele, e drept. Au ieșit unele care dau o cafea cât de cât calitativă, dar nu sunt multe. Sunt doar câteva branduri care fac asta.

Pe mine mă surprinde centrul, care este pustiu. Arată deplorabil centrul orașului. Nu se întâmplă nimic…
V.T.: O problemă este chiria. Noi depindem de asta. Chiriile sunt mari pentru că sunt puține spații, pentru că există hotărârea cu blocurile cu risc seismic. E anormal să vezi Calea Victoriei și Magheru în paragină. Din pacate, noi, apropo de produse, avem niște chirii maxime pe care le putem suporta ca business. Așa că e greu să intrăm acolo.

Și atunci, ideea care e ? Să vă extindeți în cartiere?
V.T.: Da. Centrul s-a cam umplut. Spații mai sunt puține și concurența pe ele este mare. Vom merge în cartiere și îi vom întâmpina pe oameni cu cafeaua de acolo. Vom merge și în cercul 2 central, dar și în țară. În provincie lucrurile sunt mai simple pentru că este o concurență mai mică. Noi venim cu un plus de experiență, un produs care vine din Capitală spre provincie și e apreciat, mai puțin la Cluj, unde este altceva… Ideea e să fim cât mai mari. Ne va ajuta să rămânem în piață. În timp, rezistă în piață doar lanțurile mari. Așa a fost și cu covrigii. În timp au rezistat doar lanțurile mari, lanțuri care și-au putut susține locațiile una pe alta. O singură cafenea nu se poate auto-susține.

Ați lansat de curând un shake frappe proteic… De unde ideea asta?
V.T.: Ideea a venit de la noi, de la nevoile noastre. Noi mergem la sală din când în când. Ai văzut ce înseamnă să-ți faci singur shake-ul. Nu este confortabil. Având cafeneaua, într-o zi, am încercat să-l fac în blenderul de aici. Am făcut pentru mine timp de un an, n-am știut ce bază proteică să facem, până când am întâlnit un furnizor cu o bază bună. Și atunci ne-am gândit să facem un produs pentru piață. Nișa e mică, doar pentru sportivi, însă noi l-am dus spre zona horeca. Deja are căutare, e un produs de succes. E simplu să-ți iei acel shake proteic. Nu e obligatoriu să mergi la sală, poți avea o dietă proteică. Iar acel frappe te ajută să-ți înlocuiești o masă, este cu sau fără cofeină. 9 lei la 400 ml este un preț rezonabil. Este 2go și este mai plăcut care orice baton proteic. În România sigur nu există acest produs. În Europa… nu știu. În plus, tu ai 1,45 gr de zahăr la un pahar, aproape infim. Deci este un produs bine calibrat. Secretul este să inovezi, să vii cu o idee într-o zonă în care nimeni nu a pus-o. Chioșcul în formă de cafea, la fel… am scos o pungă – single cup carrier – este o pungă specială, așa că încercăm mereu să inovăm.
Noi mereu ne-am considerat un brand care a făcut lucrurile altfel. Noi credem că le facem altfel. Nu spun că le-am făcut mai bune, spun clienții. Asta vine din faptul că nu suntem barista și am făcut totul după gusturile noastre. Dacă eram barista, sigur produsul ieșea ca la toată lumea.

Dacă e să faci o proiecție pe 5 ani, cum vezi piața?
V.T.: Cafenelele vor dispărea. Multe. Vor exista din ce în ce mai multe cafenele micuțe, unde intri, bei cafeau și pleci. Nu vor mai exista cafenelele clasice. Oamenii sunt în grabă. Noi asta vindem, timp îmbrăcat în forma cafelei. Vindem timp la pahar. Îți vindem timpul pe care l-ai fi alocat să stai la cafenea – 30 de minute sau 60 de minute. Noi scurtăm timpul tău. Ideea e să fim eficienți în folosirea timpului. Același lucru se vede puțin și în zona restaurantelor. 2go este viitorul. Și la mâncare și la băutură. Eu cred că în următorii 10 ani, mai mult de 50% dintre localuri nu vor mai exista.