Ție cine-ți dă viața peste cap?

Te-ai gândit vreodată care sunt dușmanii din viața ta?
Te-ai gândit cine îți dă viața peste cap?
Ia o foaie de hârtie, gândește-te și scrie.

Acum, imaginează-ți că te duci într-un supermarket și, la coadă, vezi un om în vârstă care nu este ca tine. Tremură, se mișcă greu, pare să funcționeze cu dificultate în 'normalitatea' generală.
Ce faci?

Te enervezi? Vociferezi? Aștepți să termine ce are de făcut? Te oferi să ajuți?
Ce faci?

Mie mi s-a întâmplat asta acum câteva zile. Am stat, l-am privit și am vrut să înțeleg. Ce simte, ce gândește, ce crede despre noi, oamenii din jur.

'Cum o fi în pielea lui?', m-am întrebat.
Cine o fi dușmanul care îi dă viața peste cap acestui om?
Ia gândește-te puțin. Cum o fi pentru oamenii dragi lui?
Ușor?

Acum, gândește-te că în România există peste 73.000 de oameni care suferă de Parkinson, că despre asta este vorba. Peste 73.000 de oameni. Asta înseamnă populația unui oraș din țară. Nu mai spun că există și persoane încă nediagnosticate.

Cum sună?

De curând, Asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson a lansat campania 'Boala Parkinson îți dă lumea peste cap', o campanie ce are ca scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a publicului cu privire la această afecțiune neurologică degenerativă. Oamenii ăștia chiar se implică activ în această zonă, lucru pentru care mă înclin.

Mai mult, studiul efectuat la nivel național de către asociație, a scos la iveală faptul că doar 30% dintre români se implică activ în deciziile legate de sănătate pe care le iau membrii seniori ai familiei lor. Și acum, stau și te întreb: ce crezi? Dacă tinerii s-ar implica mai mult în relația cu seniorii și ar reuși să-i îndrume pe aceștia la neurolog, cum s-ar schimba calitatea vieții lor?
Eu cred că s-ar schimba enorm.

Revenind la domnul din magazin, sunt curios cum acționează cei din jur, persoanele dragi? Cifrele nu indică prea multă implicare. Așa că sunt ferm convins că trebuie să facem în așa fel încât implicarea tinerilor în această problemă să crească semnificativ.
Ce zici?

Încă o întrebare: știi ceva despre simptome? Nici eu nu știam deși, în copilărie, când am văzut prima dată un om cu Parkinson, am întrebat și am primit ceva răspunsuri.
Încă de atunci știu că dacă vezi tremurături - la nivelul degetelor, ale mâinii, piciorului sau ale buzelor; rigiditate și dificultăți de mers, dificultăți la coborârea de pe scaun, scris de mână mic și îngrămădit, postură aplecată în față sau o expresie facială care te duce cu gândul la o mască, atunci e posibil să fie vorba despre Parkinson.

Drept urmare, dacă recunoști aceste simptome, la tine sau la cineva drag, nu mai sta, fă o programare la medicul neurolog! Depistarea cât mai timpurie, vizitele la medicul neurolog și urmarea tratamentului recomandat de acesta imbunătătesc calitatea vieții persoanei care suferă de Parkinson.

Iar dacă ți se pare că informațiile incluse în acest text, precum și munca oamenilor de la Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson sunt importante, atunci nu ezita să dai un share. Cu cât află mai mulți oameni despre problemele astea, despre acest dușman care-ți poate da lumea și viața peste cap, cu atât avem mai multe șanse să se îmbunătățească viața oamenilor care suferă de această boală.

Doamna Marilena a descoperit că suferă de #BoalaParkinson după ce a căzut pe stradă. Asta se întâmpla acum 4 ani....

Publicată de Parkinson Romania pe Marţi, 21 August 2018

Mulțumesc!

Foto Credit: activebeat.com/