Ți s-a întâmplat vreodată să cunoști o persoană care să-ți zâmbească impecabil?
Nu-i așa că te-ai întrebat: cum o fi reușit să aibă dantura aia?
Ți s-a întâmplat vreodată să cunoști o persoană care, atunci când zâmbește, pur și simplu te orbește?
Ceva gen Dorian Popa... așa? 🙂
Eu am văzut câțiva! Și nu, nu m-am întrebat cum reușesc și nici nu mi-am dorit și eu. În schimb, m-am întrebat: de ce așa?
Vezi, atunci când vorbim despre dantură, fiecare are raportarea proprie la ceea ce numim zâmbet frumos. Sigur, este o chestiune cât se poate de subiectivă, o chestiune de gust.
Ce se află în spatele celebrului Hollywood smile? Muncă și investiții!
Iar pentru a intra mai adânc în problemă, am dat o tură la New Dental Clinic și am vorbit cu Irina Gavriluț despre fațete.
De ce fațete? Pentru că acea culoare perfectă nu se poate obține prin albire. Simplu...
Fațetele au ajuns o modă în România de câțiva ani. Care e treaba cu ele?
I. G: Ca toate lucrurile care ajung mai târziu la noi. În Statele Unite se pun de foarte multă vreme. În România se fac de vreo 10 ani însă, e adevărat, în ultimii 2-3 ani au devenit o modă. Se fac din ce în ce mai multe și mai albe.
Care este rostul lor?
I.G.: Fațeta înlocuiește smalțul natural al dintelui cu unul fals. Șlefuim de pe dinte un strat de 0.3-0.5 mm - atât de subțire este - și aplicăm un strat nou făcut de tehnicianul dentar. Stratul ăsta se lipește pe dinte. Fiecare fațetă este individuală. Nu există fațete unite, iar trecerea dintre fațetă și ce a rămas din dinte este una lină. Fațetele pot fi o indicație medicală atunci când smalțul tău nu e foarte rezistent, însă dacă dintele are nervul scos, deja nu mai este indicat să pui fațetă. Ea se pune doar pe dinte vital, uneori chiar și fără șlefuire. Depinde de dimensiunile dinților. Dacă dinții au o culoare care nu te mulțumește, prin albire nu ajungi la culoarea aia. Așa că fațetele rezolvă problema. În plus, mai pui fațetă ca să schimbi forma dinților. Uneori se obțin niște diferențe uriașe, niște schimbări colosale. Dacă dintele e rotat, îl îndreptăm din fațetă. Șlefuim selectiv doar de unde ne interesează, pe spate rămâne dintele tău, dar la exterior vom pune în forma idealul cazului.
Cât rezistă?
I.G.: Dacă îți faci un control anual, 10 ani nu ar trebui să umbli la ele. La 10 ani se retrag gingiile și atunci e posibil să fie nevoie să le schimbăm. Ăsta ar fi motivul pentru care se intervine, nu pentru că fațetele nu ar rezista. În general, cam toate intervențiile estetice se reiau la un moment dat. În plus, trebuie spus că fațetele nu se pigmentează. Sigur, se poate depune tartru, dar se curăță ușor. Pe de altă parte, ceea ce nu faci cu dinții naturali, nu faci nici cu fațetele, adică nu ții cuie între dinți și nu desfaci sticle cu dinții (râde).
Cam ce greșeli pot apărea? Am văzut dinți de castor, mult prea lungi... parcă ieșeau din gură.
I.G.: Noi suntem aici ca să-i sfătuim pe oameni însă, când e vorba de decizii estetice, are și pacientul un cuvânt de spus. De fiecare dată ai o marjă, pacient fiind, în care poți să-ți dai cu părerea. Când e vorba de culoare și unde îmi permite biologicul să lungesc fațeta și operațiunea nu interferează cu funcționalul, pot să o lungesc cât vrea pacientul. Am învățat să respect decizia oamenilor.
Ce facem cu albul ăla care necesită ochelari de soare?
De unde vine nebunia asta?
I.G.: De la Hollywood. Trăim într-o epocă în care există trenduri. Femeile nu-și mai pun proteze mamare anatomice, ci vor să se vadă. Și cu zâmbetul e la fel. Puțini pacienți îmi cer fațete naturale. Albul absolut are două forme - opac și transparent. Pe tine te deranjează albul opac.
Pe mine ce m-ai sfătui să fac?
I.G.: Dacă ești mulțumit cu zâmbetul tău, nu e obligatoriu să-ți pui fațete. Îți pui doar atunci când nu ești mulțumit cu zâmbetul tău. Indicațiile medicale ale fațetelor sunt puține. Da, îți protejează dinții cu fisuri sau sensibili. Dar, de cele mai multe ori, rezolvă problemele de încredere în tine. Putem, deci, vorbi despre un tratament estetic și psihologic. Deși poate ți se va părea ciudat, viața oamenilor se schimbă considerabil. Schimbările sunt semnificative, iar starea lor de spirit se modifică direct proporțional.
Cât durează procedura și cam care ar fi costurile?
I.G.: Două ședințe. Cam într-o săptămână ai toți dinții făcuți. Pentru Hollywood smile se fac 20 de fațete. Așa ai acest zâmbet. O fațetă costă undeva în jur de 300 de euro, așa că tot zâmbetul ar ajunge undeva la 6000 de euro. O să fii surprins câți oameni dispun de sumele astea. Este tratamentul meu preferat și, crede-mă, este și cel mai cerut.