Cântarul este un mare factor de stres!
Este un chin pentru cei care vor să arate într-un anumit fel!
Întrebarea este: putem să arătăm bine și fără să ne urcăm pe cântar de 3-4 ori pe zi?
Nu de alta, dar povestea asta cu kilogramele se poate transforma în obsesie și, în final, într-un factor de stres atât de puternic, încât pur și simplu ajungi să renunți la mișcare.
Și nu ăsta este scopul mișcării!
Mișcarea nu este despre kilograme sau despre slăbit, ci despre a fi sănătos și de a te simți bine în propria piele.
Nu mai spun că, de ceva vreme, observ un trend nou în social media - femei care postează poze în care au câteva kilograme în plus, dar arată mai bine, mai fit, ca înainte.
E? Cum vă sună asta?
Pentru a sparge mitul ăsta al cântarului, m-am gândit să vorbesc cu un specialist și am apelat la Cristi Strava - CEO la Human Fitness Clinic, Preparator fizic Human, Formator Antrenori Wellzon Fitness Academy.
Azi vreau să vorbim despre cântar. Ce rol are el în viața clientului și ce rol ar trebui să aibă de fapt?
Cristi Strava: Din păcate, cântarul are un rol mult prea important și, dacă ar fi să ținem cont de el, ne arată greutatea totală, iar acest lucru ne ajută doar dacă practicăm sporturi împărțite pe categorii. Atunci, da, ținem cont de kilograme dar, în general, în sălile de fitness, oamenii ar trebui să-și dorească să piardă țesut adipos, nu greutate, pentru că la capitolul greutate intră și mușchi. Greutatea totală înseamnă: oase, organe, apă, musculatură, grăsime viscerală și grăsimea din țesut adipos. Toate acestea înseamnă greutate! Din ele, noi trebuie să pierdem retenția de apă, nu apa din organism, pentru că ar însemna deshidratare și țesutul adipos. Din păcate, în cele mai multe cazuri, la slăbire se pierde și musculatură. Noi, la sală, ar trebui să construim musculatură și să pierdem grăsime, deci după primele câteva luni de sală este posibil chiar să iei în greutate pe cântar, tocmai din cauza construcției musculare.
În acest caz, cântarul nu ne ajută, ci densitatea corporală. Noi urmărim constant procentajul de grăsime și cel de musculatură și lucrăm cu ele.
Și ce facem cu clienții care se pun zilnic pe cântar, crezând că un antrenament poate face minuni, iar când văd că nu se întâmplă nimic, devin triști și dezamăgiți?
Cristi Strava: Cântarul are un rol în zona emoțională și, de multe ori, acest rol este negativ. Dacă un client se apucă de antrenamente corecte și construiește musculatură, pe cântar nu se va vedea foarte mult, dar se va vedea la măsura hainelor, la tonifiere, în oglindă și aceste aspecte sunt mult mai importante decât cântarul. Cântarul îți arată o cifră totală și atât. Dacă luăm un culturist, care are 5-6% grăsime, din punct de vedere medical, este va apărea pe cântar ca obez.
Deci putem spune că o persoană poate să arate mai bine cu 2-3 kilograme în plus?
Cristi Strava: Categoric! Și cu 5-6 kilograme în plus poate arăta mult mai bine. Aici vorbim despre volum. 1 kg de musculatură este pe jumătatea unuia de grăsime, ca volum. Asta înseamnă că aceeași greutate ocupă spațiu mai mic, deci 10 kg de grăsime se vor vedea altfel în comparație cu 10 kg de mușchi.
Din câte îmi spui, oamenii ar trebui să stea departe de cântar...
Cristi Strava: N-ar fi rău să renunțe la el sau să-l folosească foarte puțin. Stresul este cel mai mare dușman al oamenilor, iar sala nu ar trebui să fie un factor de stres suplimentar. În loc să se relaxeze și să uite de toate grijile, folosind sala și antrenamentele ca un mijloc de relaxare, oamenii mai mult se stresează și rezultatele vor întârzia să apară. Așa apare dorința de a renunța rapid la mișcare. În ecuația asta, da, putem spune că marele dușman este cântarul.
Iată deci că, pe termen lung, povestea cântarului nu e sănătoasă. De aceea noi, antrenorii, suntem datori să îi învățăm pe oameni cum să funcționeze sănătos.
Dacă mai punem și obsesia dietelor...
Cristi Strava: Nu mai vorbim despre asta... Sigur, dacă mănâncă la fel, riscă să nu aibă rezultate, dar nici nu suntem adepții dietelor stricte. Nici mâncarea nu trebuie să fie un factor de stres. Serios. Degeaba încerci tu să-i dai o dietă strictă. Omul nu își schimbă obiceiul nici dacă îi spui că moare. Noi evităm dietele stricte. Sigur, unde se cere, le aplicăm, însă în general îi învățăm pe clienți să mănânce corect și echilibrat, dar orice. Când mâncăm ceva rău, mâncăm mai puțin; când mâncăm ceva bun, mâncăm mai mult. Câtă vreme echilibrăm proteinele, carbohidrații și grăsimile, nu mai este o mare problemă alimentația. Iar dacă într-o zi mănânci orice, chiar nu contează. Nu trebuie să ne punem ștreangul de gât sau să vomităm după fiecare masă. Asta nu e viață! Trebuie însă să învățăm să mâncăm.
Deci sportul nu este despre cântar, ci despre cum te simți...
Cristi Strava: Da! Și despre cum arăți și despre problemele și dorințele fiecăruia. Unii vor să fie solizi, alții mai subțiri. Dorințele diferă de la client la client. Depinde însă și de construcția fiecăruia. Imposibil nu este nimic, doar că unii trebuie să muncească mai mult ca alții.
Foto Cover: popsugar.co.uk