Vrei să-ți pui aparat dentar? Iată câteva sfaturi utile!

Pe vremea copilăriei mele, puțini colegi aveau aparat dentar.
În general, aparatele arătau dubios, iar copiii care purtau așa ceva erau luați la mișto.

Azi, oriunde te uiți, vezi câte un zâmbet... dublu!

Eu am unul acasă și jur că nu credeam că lucrurile sunt atât de complicate. Aparatul dentar chiar este o necesitate, nu un moft, iar procesul este de lungă durată, deci n-ar fi rău să conștientizezi faptul că din momentul în care ți l-ai pus, la revedere semințe sau alune 🙂

Ce trebuie să știm dacă vrem să facem pasul ăsta?
Multe lucruri!
Pentru detalii de specialitate, am apelat la Irina Gavriluț de la New Dental.

Ce se întâmplă azi cu aparatele dentare? Există o creștere în piață?
Irina Gavriluț: Nu este creștere, ci explozie. Părinții sunt conștienți de utilitatea aparatului pentru cei mici, iar la adulți, de multe ori, se pune fie ca prevenție, fie în cursul unui tratament de boală paradontală. Înghesuirea sau spatierea dinților este un factor favorizant pentru boala parodontală. Pentru unii contează și aspectul estetic, iar la adolescenți chiar este ceva cool.

Și pentru adulți? Nu e tocmai ușor!
I.G.: Nu este. Este ceva ce porți câțiva ani. Pentru cei cu pretenții și cu dare de mână, există un aparat care se montează pe interiorul dinților. Se numește Incognito pentru că nu se vede. El costă 3-4000 de euro pe arcadă. Este scump pentru că tehnologia este realizată în Germania, iar ortodontul care îl montează și apoi are grijă de tratament trebuie să facă niște cursuri speciale pentru acest tip de aparat. Dacă ești persoană publică și nu vrei să-ți afectezi imaginea, îți pui acest aparat, funcționezi ca înainte, iar dinții se îndreaptă de la interior.
irina

Unde se întâlnește cea mai mare cerere?
I.G.: Cea mai mare cerere este la aparatul montat pe exterior, dar cu brachet ceramic. Este acel brachet estetic. Să le luăm pe rând: există aparate pentru cei mici, care au o dentiție mixtă. Acest aparat este mobil. Atunci când ai toți dinții definitivi, acest aparat nu mai este eficient. Aici apar aparatele fixe și avem așa: aparatul metalic - cum era Bety cea urâtă! Acest aparat funcționează bine pentru că se pot pune forțe puternice pe bracheți.

Apoi s-a venit cu o variantă estetică - aparatul ceramic, unde bracheții erau făcuți din ceramică, dar la o forță mai mare, bracheții se crăpau. Apoi a apărut o variantă cu rezistența aparatului metalic, dar cu estetica aparatului ceramic. Acesta este Saphirr. Este un aparat foarte bun. Se vede destul de puțin, iar unele femei se bucură, pentru că le mărește cumva buzele.

Mai există două variante: Incognito - cel care se montează pe interior și niște gutiere mai rigide care se fac pe amprentă. Gutierele astea sunt bune în cazul incongruențelor ușoare.
gutiere

Cât timp se poartă aparatul dentar?
I.G.: Depinde de la caz la caz. Sunt mulți factori care participă aici. Decizia o ia ortodontul. Nu există doi pacienți la fel. De aceea îți trebuie un ortodont care să aibă o viziune. Atunci când vrei să-ți pui aparat, trebuie să ai toate cariile rezolvate, să nu ai plombe nerezolvate sau carii active. În plus, sunt anumite extracții la care trebuie să te aștepți. Imaginează-ți o arcadă mică, cu un os mic, dar cu dinți mari, care nu încap. Normal că voi sacrifica doi sau, uneori, patru dinți pentru a intra pe arcadă. În general, primul care este extas este molarul de minte. Și nu trebuie să ne pară rău după el.

Cum arată rezultatele?
I.G.: Rezultatele sunt spectaculoase! Dar pacientul trebuie să știe că este o horă în care intri și nu ieși a doua zi pentru că te-ai plictisit de aparat. Rezultatele sunt spectaculoase, nu doar estetic, ci și pentru sănătate.

Deci e clar că zâmbetul va fi unul frumos...
I.G.: Da, obținem un zâmbet frumos combinat cu sănătate. Și a dinților și a țesutului care ține dintele pe arcadă. Să nu uităm de igienă, care trebuie să fie bună. Atunci când porți aparat, trebuie să ai grijă la alimentele care pigmentează sau la alimentele dure. Însă, din ce am observat, oamenii au grijă.

Ce se întâmplă după ce scoți aparatul?
I.G.: Pe întreaga perioadă a purtării aparatului, dinții sunt mobili. Ce se întâmplă când s-a finalizat tratamentul ortodontic? Până la consolidarea osului pe acea poziție ideală, se va purta o gutieră destul de rigidă pe timpul nopții și, în 90% dintre cazuri, se lipește o sârmuliță fină care trece pe 4 sau 6 dinți, în interior, în zona frontală. Singur, oamenii simt o eliberare după ce au scăpat de aparat, așa că nu mai contează sârmuliță asta.
În general, această sârmuliță trebuie purtată cam cât s-a purtat și aparatul, însă ortodontul recomandă să fie purtată cât mai mult.
saphirr

La final, aș mai puncta ceva - este posibil ca dinții să se îndrepte prin purtarea aparatului, dar încă să fie urâți. Atunci putem interveni cu fațete pentru a obține într-adevăr un rezultat spectaculos. Chiar sunt pacienți care poartă aparat și apoi nu sunt mulțumiți de formă dinților sau de culoare.