"Cand iubirea este lipsita de putere, ne ingrijim de ceilalti pe socoteala noastra. Cand puterea este lipsita de iubire... ii ranim, ii jignim si abuzam pe ceilalti... tot pe socoteala noastra" - este un citat din carte "Dragoste sau dependenta?" de Brenda Schaffer.
Mi se pare inceputul perfect pentru un text in care ma voi referi la jocurile de putere din cuplu.
Am intalnit multi oameni care cred ca jocurile de putere din cuplu sunt normale, ca un cuplu in care o persoana detine puterea (controlul) sunt normale...
Veste proasta - NU SUNT!
Orice ar spune aceste persoane, jocurile de putere sunt comportamente manipulative care produc inegalitate in relatie.
Prin aceste jocuri, o persoana devine superioara, iar cealalta inferioara - o relatie de genul asupritor si asuprit.
Radacina acestor jocuri se afla in copilarie. Cei care apeleaza la asemenea jocuri sunt cei care in copilarie au invatat ca dragostea si puterea sunt moneda de schimb, ceva ce poti sa obtii daca joci anumite roluri.
Potrivit Brendei Schaffer, "folosirea jocurilor puterii pentru a obtine un avantaj asupra partenerului reprezinta una dintre trasaturile semnificative ale relatiilor nesanatoase.
In contextul cautarii iubirii, puterea izvoraste din stima de sine (potenta personala) si nu din controlul exercitat asupra celorlalti".
Cei care se folosesc de jocurile de putere traiesc cu iluzia ca puterea nu ajunge pentru doua persoane si ca obligatoriu unul dintre parteneri trebuie sa detina controlul. Ei sunt ferm convinsi ca daca nu obtin controlul, viata lor va fi nesigura. De fapt aici este cheia - NESIGURANTA!
Temandu-se, ei nu fac altceva decat sa isi transforme partenerii in victime - un lucru profund nesanatos.
In realitate, oamenii insetati de control evita sa-si confrunte propriile indoieli, propriile nesigurante, confundand lipsa de control cu pierderea sinelui.
Cum se manifesta cei care se folosesc de jocurile de putere?
Iata cateva exemple: dau sfaturi, dar refuza sa primeasca sfaturi; dau ordine si pretind enorm de la ceilalti; incearca din rasputeri sa diminueze stima de sine a celorlalti; ii judeca pe ceilalti, le saboteaza succesul, cauta tot timpul nod in papura; fac promisiuni pe care nu le respecta; ii sufoca pe ceilalti; ii privesc de sus pe ceilalti; iau decizii in locul celorlalti, neavand incredere in capacitatea lor de a lua decizii, incearca sa-i schimbe pe ceilalti, ii abuzeaza pe ceilalti atat verbal, cat si emotional sau sexual, cauta cu orice pret sa aiba dreptate... etc
Asa cum vedeti, o serie intreaga de manifestari toxice.
Atunci cand jocurile de putere se transforma intr-un stil de viata, este extrem de greu sa renunti la ele, deoarece mascheaza spaime inconstiente sau reprimate.
Cu toate acestea, oamenii insetati de control ar trebui sa inteleaga doua lucruri elementare: 1. singura putere de care dispunem este cea asupra propriei vieti si 2. jocurile de putere in cuplu produc nefericire.
Foto Credit: losangeleswestsidetherapy.com