Fara imaginatie, iubirea nu are nicio sansa

"Fara imaginatie, iubirea nu are nicio sansa" - Romain Gary.
"Criza dorintei este criza imaginatiei" - Esther Perel.

Doua citate care pun bazele unei teme interesante de discutie - ce rol are imaginatia in relatiile noastre?

In primul rand, sa vedem ce inseamna o relatie? Unii ar spune ca este o intamplare fericita, eu as spune ca este o constructie migaloasa, un mecanism complex, ce necesita efortul comun al celor doi parteneri.

Da, stiu, multi oameni prefera sa se raporteze la relatii din unghiul hollywoodiano-cliseistic, insa haideti sa fim putin realisti - o relatie nu inseamna doar norisori roz, pupici si mangaieri.

O relatie este un proces ce necesita in primul rand timp, ca si iubirea. Ei bine, dupa parerea mea lucrurile incep sa se rupa atunci cand cantitatea de hormoni (indragostirea) incepe sa se atenueze, iar relatia se indreapta spre pasul superior - spre iubire, adica spre constructia care implica pasiune, intimitate, angajament.

Acel moment de tranzitie de la indragostire la iubire poate genera mari confuzii si impliciti deceptii - in acest moment multi oameni pun in balanta "ceea ce era in momentul intalnirii lor si ceea ce se petrece in derularea si consolidarea unei relatii" - asa cum spune Jaques Salome.

Si uite asa pot aparea deceptiile, nemultumirile, ba chiar dorinta de evadare, de a o lua de la inceput alaturi de o alta persoana.

Desi suna bizar pentru unii, foarte multi oameni se rezuma doar la shot-urile de indragostire, la drogul hormonilor si nu vor sa mearga mai departe la pasii superiori ai relatiilor.

Mai mult, observ foarte multi oameni care se gandesc din start la faptul ca pasiunea moare oricum intr-o relatie sau ca orice relatie este supusa plictiselii.

Nu pot fi de acord cu asta. Daca ar fi asa, ar inseamna ca nicio relatie sa nu tina mai mult de 3 ani.

Si aici ajung la ceea ce spune Esther Perel - "criza dorintei este criza imaginatiei". Mai pe romaneste spus - daca vrei sa existe dorinta, trebuie sa ai grija cum il privesti pe celalalt.

Nu vi se pare ca are sens? Daca vrei sa nu te trezesti strivit de amprenta timpului, este necesar sa lucrezi zilnic la modul in care il privesti pe celalalt, pe tine si relatia voastra.

O relatie nu este o balta care pute, ci un rau care curge. Drept urmare, asa trebuie sa fie si modul in care cei doi se trateaza unul pe celalalt.

Mai mult, nimeni nu vorbeste despre creativitate intr-o relatie. In schimb, multi se raporteaza la relatie ca la o puscarie, ca la o ingradire. Fals!

O relatie fericita este o relatie creativa, este o relatie formata din doi oameni cu imaginatie, doi oameni dispusi sa creeze impreuna, doi oameni dispusi sa participe impreuna la succesul constructiei lor.

Iar aici imaginatia chiar are un rol important, ea participand la cunoasterea realitatii si a viitorului, a posibilului.

Daca gandirea este cumva inchistata in reguli, imaginatia este libera... asa cum ar trebui sa fie si relatia.

Imaginatia omului nu are limite, asa cum ar trebui sa fie si relatiile noastre. Bineinteles ca dorinta dispare daca cei doi se transforma in dusmani, daca singurul lor scop in cuplu este anihilarea celuilalt.

Cum poti sa doresti o persoana pe care o detesti din tot sufletul, o persoana care nu ti se pare buna de nimic?

Iti trebuie o oarecare doza de masochism, nu credeti?

Eu sunt de acord cu Romain Gary - "fara imaginatie, iubirea nu are nicio sansa".

Din pacate, prinsi in valtoarea socialului, uitam sa analizam ceea ce este mai important pentru noi - modul in care interactionam cu celalalt si, in loc sa fim creativi, liberi, jucausi; ne transformam in niste tirani, in niste asupritori infometati, fara sa ne dam seama ca prin propriile comportamente si constructii mentale ne ruinam sansele de a fi fericiti.

Foto Credit: thewhynot100.blogspot.ro