"Educatia permanenta este o necesitate, nu o optiune" - este un pasaj din cursul Psihologia Adultului si Varstnicului.
Sunt de acord cu asta. Educatia este o necesitate, nu o moda - as completa eu.
Acum, in perioada intenselor provocari online, oamenii isi readuc aminte ca acolo, undeva, in adancurile lor, exista (sau nu) o chestiune numita cultura.
Dupa ce si-au pus creierii la gheata, internautii s-au prins ca e misto treaba asta cu provocarile si au inceput o joaca jenanta - ce carti ti-au marcat viata?
Fac pariu ca in perioada asta sexul nu mai e rege in topul cautarilor pe Google, ci - "top 10 carti ce trebuie citite pe parcursul vietii" :))
Am aruncat fugitiv o privire asupra catorva liste. Ce nume frumoase, ce titluri celebre... Ai senzatia ca nimeni nu mai citeste ceva nou, actual. Toti pun accentul pe clasici. Mi se pare firesc - tot ce e clasic este automat si bun, are stampila timpului, n-i asa?
Dupa parerea mea, toata povestea asta este un imens bullshit. Suntem diferiti si e clar ca avem interese diferite, perceptii diferite vis-a-vis de viata, literatura, scriitura etc. In plus, nu avem acelasi nivel de dezvoltare...
Drept urmare, nu cred ca ar trebui sa ne judecam in functie de ceea ce citim, ci de ceea ce gandim.
Nu esti ceea ce citesti, ci ceea ce gandesti. Degeaba citesti Biblia si sfintii Parinti daca ai manifestari de sociopat. E clar ca nu ai inteles nimic din scriiturile alea, ci doar le folosesti ca scurt pentru a-ti masca setea de sange, ca fard pentru propria boala psihica.
Nu stiu daca exista carti care mi-au schimbat radical viata. Nu am stat niciodata sa ma gandesc la asta. Sunt carti care aduc schimbari fine, in zona profunda, schimbari ce nu pot fi masurate. Alte carti nu produc nicio schimbare, ci au doar un rol de divertisment, de relaxare.
Practic fiecare carte iti aduce un plus, fiecare lectura te poarta intr-un univers nou.
Sigur, daca stai toata ziua si citesti carti conspirationiste s-ar putea sa ajungi sa-ti fie frica si de propria umbra - dar o faci pe banii tai.
Fiecare om e liber sa aleaga ce vrea sa citeasca. Nu mi se pare o chestiune relevanta.
Sa citesti nu este suficient. Si fiica mea citeste la 7 ani. Asta nu inseamna ca poate citi Cioran sau ca intelege toate tampeniile de povesti de la scoala.
Sa citesti nu e suficient. Pentru a fi cu adevarat un om educat trebuie sa ai si o gandire functionala. La acest capitol, discutiile pot degenera, asa ca nu o mai lungesc - terminati cu provocarile. Am scris deja despre cartile citite anul trecut AICI.
Acum ma ocup de 'Sageata lui Cupidon - Cursul dragostei in timp' - scrisa de Robert J. Sternberg.
Bucurati-va de lecturile voastre si haideti sa incercam sa ne intalnim in mediul online mai deschisi, mai liberi si mai putin incrancenati... exact ca niste oameni educati, culti, asa cum ne place sa credem ca suntem... Se poate?
Foto Credit: bookriot.com