Cand vorbim despre relatii, suntem obisnuiti sa judecam dupa aparente. Stam, privim, analizam superficial si punem stampile - "astia sunt fericiti sau nu", "astia sigur se despart", "astia ar putea functiona" etc...
Si nu mica ne este surprinderea atunci cand aflam ca cei despre care credeam ca sunt fericiti s-au despartit. Si atunci... ce facem? Scoatem perla -"daca si aia, care erau atat de fericiti, s-au despartit... e clar".
Numai ca judecata noastra initiala nu a fost una profunda, ci de suprafata.
Sa va dau un exemplu - ieri am primit urmatorul mesaj de la o femeie - "mi-ai distrus relatia cu articolele tale pesimiste. Poate mai scrii si tu despre altceva, nu doar despre faptul ca viata e un cacat si ca totul se poate inlocui".
Trecand peste faptul ca nu am scris niciodata in textele mele ca viata e de cacat si ca da, chiar cred ca totul poate fi inlocuit - de la bec... la om - va dati seama ce nemernic sunt?
Textele mele au o atat de mare putere incat distrug relatii! Mai sa fie, ma cam sperie perspectiva asta.
Sigur, pe de alta parte, as vrea sa o intreb pe doamna care mi-a scris - "sunteti sigura ca eu v-am stricat relatia? Nu cumva era deja stricata?"
Sa revin insa la titlul textului - "cum iti dai seama ca o relatie e okay?"
Doi economisti au revizuit un studiu efectuat de psihologul Arthur Aron in anii '90 si au ajuns la concluzia ca poti sa-ti dai seama in ce stadiu se afla o relatie folosind doua intrebari.
Da, ati citit bine - doua intrebari!
Ele sunt: "cat de fericit esti in relatie si cat de fericit ai fi singur"? si "cum crezi ca ar raspunde partenerul/a tau/a la aceasta intrebare?"
Autorii noului studiu au analizat raspunsurile a 4200 de cupluri.
Cuplurile au raspuns la aceleasi intrebari si dupa 6 ani... pentru a se vedea cum s-au modificat raspunsurile lor in timp.
Ce s-a intamplat intre timp? Cei care au spus initial ca nu le-ar fi mai rau singuri... s-au despartiti pana la al doilea interviu.
Si cei care au supra-estimat fericirea partenerilor si-au incheiat relatiile sau casniciile.
"Daca as crede ca sotia mea este fericita in casnicie, fara sa am semnale in acest sens, as fi tentat sa o presez sa faca mai multe lucruri. Daca ea nu ar fi fericita, atunci ar exista sansa ca aceste presiuni sa fie prea mult pentru ea si astfel sa considere ca despartirea ar fi preferabila", a spus autorul studiului.
Mi se pare un exercitiu foarte interesant. Oare cati si-au pus aceasta intrebare - "cat de fericit sunt eu in relatie"?
Fac pariu ca foarte putini!
Mai mult, daca ajungi sa spui ca nu ti-ar fi rau sa traiesti singur... inseamna ca ceva in relatie nu te multumeste si atunci intervine a treia intrebare - "ce te nemultumeste?", a patra - "ce poti sa faci ca sa schimbi situatia?" si in sfarsit a cincea - "daca nu ai solutii... de ce mai stai?"
Din pacate, foarte multe probleme la nivelul relatiilor tin de lipsa comunicarii. Iar atunci cand comunicarea lipseste... apare terenul propice pentru presupuneri.
Din pacate, ca sa-l citez pe Don Miguel Ruiz, in proportie de peste 85% ... presupunerile pe care le facem sunt eronate.
Drept urmare, nu mai bine lasam noi temerile si presupunerile si invatam sa vorbim unii cu ceilalti?
Fara o comunicare eficienta chiar nu putem fi fericiti in doi!
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI