Nimeni nu iubeste fara un "pentru ca" sau din senin

"Nimeni nu iubeste fara un 'pentru ca' sau din senin" - este un extras din textul piesei "Studii despre iubire", in regia lui Chris Simion.

Am revazut piesa asta acum cateva zile la Undercloud. Mi-a placut din nou! Mi-a placut pentru ca are o constructie ce imbina umorul si ratiunea... ca sa nu spun umorul si cinismul emotional.

Formularea din titlu prezinta perfect esenta iubirii romantice - Nimeni nu iubeste fara feed-back!
Da, stiu, formularea asta ii va scoate din sarite pe toti adeptii iubirii neconditionate, insa chiar cred asta - chiar cred ca nu poate exista iubire fara feed-back.

Altfel am putea iubi pereti, roboti, softuri etc...

Stop! Nu imi dati exemplul cu iubirea de parinti sau de copii - iubirile difera, desi cred ca si acolo intervine feed-back-ul in ecuatie la un moment dat.

Aici vorbim despre iubirea romantica - hetero sau homosexuala.

Daca ar fi sa iubesti fara un "pentru ca", ce ai raspunde la intrebarea - "de ce il/o iubesti"? "Nu stiu?"

Daca ai oferi un asemenea raspuns, fac pariu ca in secunda doi ai incepe sa-ti pui niste intrebari :))

Acum sa ne ocupam de partea a doua a formularii - "sau din senin".

Nimeni nu iubeste din senin! Stiu ca uneori exista senzatia aia de deja vu... am trait-o si eu de cateva ori. Insa aia este doar o senzatie e familiaritate ce poate pune bazele unei iubiri ulterioare, nicidecum iubire din start!

Iubirea are nevoie de timp de constructie, deci nu are cum sa apara din senin.

Aia este indragostire, aia sunt hormoni... si cam trec. Iar daca dupa ce trec nu ramane nimic... inseamna ca nici nu avea cum sa fie o iubire.

Dupa cum probabil v-ati dat seama, eu militez pentru iubirea matura, rationala... nu pentru iubirea la intamplare. Din iubirile la intamplare se nasc cele mai mari dezastre emotionale - spune Ortega y Gasset.

Si asa si este. Iubirea fara ratiune este ca o bomba cu ceas! Pana la urma tot va exploda!

Din pacate, in cazul iubirilor lipsite de ratiune, "atunci cand ratiunea e capabila sa inteleaga... este prea tarziu, ranile din suflet sunt deja prea adanci".

Concluzia? "De pe urma iubirilor false nu poate ramane decat o observatie melancolica a falsitatii lor".

Care sa fie atunci diferenta dintre indragostire si iubire?

Indragostirea reprezinta un exercitiu prin care "imaginatia proiecteaza perfectiuni inexistente asupra celuilalt"; iar iubirea este o constructie lipsita de aceste proiectii, o constructie rationala si asumata, o constructie care-si scrie zilnic povestea.

Iubirea nu are limita, nu are termen de valabilitate. Asta este domeniul indragostirii :))

P.S.: "Daca oamenii au fluturi in stomac atunci cand se indragostesc; inseamna ca fluturii au oameni in stomac atunci cand se indragostesc"?

Foto Credit: Undercloud