Singuratatea – intre libertate si frica

Despartirea doare! Doare rau! Fie ca vorbim despre o simpla despartire - dupa o anumita perioada de timp; fie ca vorbim despre divort (aici doare si mai rau) - sunt evenimente care ne dezechilibreaza, evenimente pe care le asociem cu cele mai mari esecuri din viata noastra.

'Nu mai vreau relatii', 'sa nu mai aud de casatorie', 'nu ma mai frig si a doua oara', 'gata, de acum hoinaresc' - sunt doar cateva lucruri pe care le auzi de la proaspetii despartiti.

Sunt lucruri cat se poate de normale - oamenii astia si-au activat mecanismele de aparare si refuza din start orice fel de conectare emotionala.

Un dezechilibru produs de o despartire/ divort necesita timp de vindecare. Ar fi prea simplu ca azi sa divortezi si maine sa intri in urmatorul capitol din viata ta de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

Lucrurile nu functioneaza asa! Nu, un dezechilibru are nevoie de timp de vindecare, doliul trebuie sa se consume, iar persoana care a resimtit acest esec are nevoie de analiza, de constientizare si de introspectie pentru a-si da seama ce trebuie sa faca mai departe.

In foarte multe cazuri singuratatea nu inseamna libertate, ci frica!

Da, ati citit bine, frica - frica de implicare, frica de a fi vulnerabil/a, frica de a te angaja intr-o noua aventura in doi.

Iar Katie si Gay Hendriks = specialisti in probleme de cuplu - identifica doua temeri majore: frica de abandon si frica de a-ti pierde libertatea.

In principiu, frica nu este neaparat ceva rau. In anumite cazuri, ea te ajuta sa te mentii intr-o zona de siguranta. In cazul relatiilor, lucrurile nu stau insa tocmai asa, pentru ca frica te poate condamna la singuratate.

Frica de abandon este fireasca mai ales atunci cand ai mai trecut prin chinurile despartirii. Am intalnit foarte multi oameni care se tem sa-si mai arate adevarata fata - considerand ca vulnerabilitatea este ceva rau. Ei bine, acesti oameni au o problema - isi ridica singuri ziduri in calea iubirii. Iubirea inseamna cunoasterea celuilalt (in timp) si, evident, vulnerabilitate.

Or daca tu refuzi sa te deschizi, preferand sa ramai in acea safety zone... sunt slabe sanse sa fii deschis pentru iubire.

Frumusetea jocului relatiilor sta in faptul ca niciodata nu exista certitudini - in orice context, in orice conditii, poti fi parasit/a. Si uite asa ajungem la intrebarea - cum e mai bine: sa fii deschis si sa suferi sau sa te inchizi... si sa suferi!

Oamenii care se inchid sufera, nu isi gasesc locul. Haideti sa nu ne raportam la ceea ce spun, ci la ceea ce simt. Am cunoscut multe persoane singure si va pot spune ca in cele mai multe cazuri - ca sa nu spun toate - in spatele zambetelor si dincolo de siguranta de sine afisata se ascundeau suferinte adanci, se ascundea o puternica sete de iubire.

Daca ma intrebati pe mine - si mi-am luat-o si eu la greu - eu spun ca e mult mai bine sa fii mereu deschis! Sigur, fiecare face cum pofteste. Jur ca e mai bine sa te trezesti parasit/ abandonat de o alta persoana decat sa te auto-abandonezi 🙂

Din pacate, traim intr-o lume in care oamenii cred ca e mult mai bine daca stai departe de relatii si de iubire.

O alta frica este cea de a-ti pierde libertatea.

Nu stiu cine a scos prostia asta, dar foarte multi oameni asociaza relatiile cu detentia.

Daca se ajunge la asa ceva, atunci nu vorbim despre relatii, ci despre abuz. O relatie functionala inseamna doi oameni liberi care au decis sa traiasca impreuna, privind in aceeasi directie.

Nu, liber nu inseamna ca poti sa ti-o tragi cu cine vrei - asta e o alta frica des intalnita. Nu, liber inseamna incredere in primul rand; incredere si siguranta.

In general, oamenii care spun ca se tem ca isi vor pierde libertatea spun ca nu sunt dispusi sa faca compromisuri in cuplu. Si ei ridica ziduri in calea iubirii, chiar daca si-o doresc.

Mai sunt cei care nu vor sa dea socoteala. Aici as spune ca vorbim despre teama de asumare a propriilor decizii.

Iata cat de complicate sunt mecanismele relatiilor, dar si mecanismele singuratatii.

Da, stiu, foarte multe persoane singure se lauda cu asta.

Intrebarea este - cate dintre aceste persoane sunt cu adevarat okay?

Nu va lasati amagiti, in cele mai multe cazuri, singuratatea nu inseamna libertate, ci frica!

P.S.: Acesta este un fragment din cartea ‘Iubirea de la A la Z: Alfabetul relațiilor’. Dacă vrei să o comanzi, intră AICI

Foto Credit: beaconblog.wordpress.com/