România este o țară superbă, păcat că e condusă atât de prost!
Serios, uneori am impresia că țara asta nu va ajunge niciodată să fie condusă cu cap.
De aproximativ o lună, în media văd o adevărată dezbatere pe marginea legii 321 (Legea Supermarketurilor).
Este legea aia făcută pe principiul - nu ne vindem țara!
Să ne înțelegem, nu sunt contra introducerii produselor românești în marile rețele de magazine (în procent de 51%).
Nu mă deranjează cu nimic asta!
Și cred că nici pe marii retaileri. Ce deranjează este modul în care se întâmplă/ aplică niște lucruri.
Din punctul meu de vedere, înainte să faci o propunere legislativă, cred că trebuie să vezi dacă la nivel intern chiar se poate aplica o astfel de măsură. Pe scurt - avem destulă producție? Producătorii/ distribuitorii sunt pregătiți?
În plus, trebuie să te gândești - oare cum îi va afecta pe retaileri o astfel de lege?
Că dacă te trezești că după 6 luni îți dispar din România 2-3 mari rețele... ai cam pus-o!
Și nu pentru că nu mai găsești brânză mucegăită din Franța la raft, ci pentru că te trezești cu o grămadă de șomeri. Gândiți-vă ce ar înseamnă să se care din România giganți precum Kaufland, Profi sau Lidl?
Că tot vorbeam despre legea 321, din câte mi-am băgat eu mustățile, reprezentanții marilor rețele sunt consternați. Ba mai mult, susțin că dacă legea va fi aprobată în forma actuală - de către președinte - cel care va fi afectat va fi consumatorul.
Lecturând puțin cam ce s-a scris despre legea asta, am observat următoarele:
1. Noua formula interzice facturarea serviciilor și a taxelor. Păi și cu TVA-ul ce faceți? Îl faceți 0? Mă îndoiesc că asta a fost intenția politicienilor!
2. Se scurtează termenul de plată pentru produsele fresh
- la 7 zile calendaristice. Aici rămâne de văzut cum se vor descurca magazinele cu managementul stocurilor de marfă pentru a se încadra în termenii ăștia. Mi-e teamă că fix micii comercianți și-o vor lua în freză! Cei mari stau bine cu logistica. În plus, dacă nu se vor încadra în timp, vor lua amenzi între 100.000 și 150.000 de lei, care înseamnă ieșirea din piață!
3. Legea îi afectează pe toți
Deși este privită ca o victorie împotriva marilor retaileri, legea asta riscă să-i afecteze pe toți ceilalți - de la mici buticuri la restaurante, plus producători, distribuitori etc. "Tot mai mulți consumatori, producători și procesatori, mici comercianți, proprietari de baruri și restaurante și manageri de hoteluri aflați în prag de sezon estival descoperă cu stupoare prevederile absurde și lipsite de fundament ale modificărilor la Legea 321" - susțin cei de la Asociatia Marilor Rețele de Magazine. Ideal ar fi fost să se spună că oamenii descoperă o lege cu încântare. Trăim totuși în România...
4. Legea asta riscă să ne pună rău cu Uniunea Europeană.
- mai ales în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor în interiorul UE.
- oare ne-ar sta bine o procedura de infringement?
5. Legea favorizează și partenerii externi
- ceea ce înseamnă că poate genera o migrare de bani spre exterior. De parcă ar fi prima oară când se întâmplă 🙂
6. Creșterea prețurilor
- ciclul pe care îl anunță cei care atacă această lege este următorul: creșterea prețurilor la toți comercianții, inflație și ieșirea din retailul modern al furnizorilor mici. Nu sună prea bine, nu-i așa?
7. Se încetează facturarea serviciilor
- ceea ce înseamnă că furnizorii vor avea mari bătăi de cap la capitolul logistică, depozitare, transport, ambalare, analize etc. Aici să vezi distracție... Bine că avem spitale 🙂
8. Contractele trebuie să se schimbe în doar 3 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial
- ceea ce pare imposibil.
Sunt doar câteva bube ale unei legi care, în mod normal, nu ar trebui să stârnească atâtea discuții. Da, politicienii par să nu vadă niciodată întregul tablou și acționează punctual, fără să ia în calcul efectele.
Așa s-a întâmplat și cu legea anti-fumat, când patronii de localuri s-ar trezit că nu știu cum să o aplice, legea având o groază de ambiguități în ea.
După ce văd toate trăznăile astea, chiar am senzația că cei care fac legile gândesc pe ideea că - lasă bă, că dacă e nasol după 6 luni, băgăm repede niște anexe în lege și o dregem noi, românește așa...
Or asta nu sună deloc bine.
În tot acest timp, românii se tot întreabă: 'oare când ne va fi și nouă bine?'
Păi răspunsul ar trebui să fie - atunci când vom înceta să facem legi fără să luăm în calcul efectele lor.
Până atunci, lucrurile vor merge haotic, iar taberele se vor duela cu toate armele din dotare, consumatorul fiind până la urmă cel care va avea cel mai mult de suferit.
Foto Credit: nextnature.net/welcome/