Bărbații sunt pragmatici, ei știu! Se pricep la orice - de la bătut cuie în pereți și până la probleme de fizică cuantică, de la orientare în spațiu și până la Kama Sutra.
Ce să mai... suntem niște atotștiutori!
Chiar și la sală! Acolo suntem zei! Doar am fost construiți cu pătrățele pe abdomen! Or, dacă tot le avem, e firesc să știm să le și menținem... cu shaorma 🙂
În timp ce fetele apelează de cele mai multe ori la antrenori sau la clase cu antrenori, la băieți lucrurile stau fix pe dos.
Foarte puțini se duc la sală și apelează la trainer.
De ce? Pentru că ei știu!
'Frate, de ce să dau 200 de euro pe lună, când am totul moca pe YouTube?'
Am auzit asta în nenumărate cazuri!
Numai că rezultate... pauză!
Ce fac băieții la sală? Se iau după 'ăla vechi', după veteranul sălii (dacă există). Și la exerciții și la nutriție și la tot. Dacă nu există, lucrează de capul lor.
Și ce vezi?
Băieți cu un tren superior sculptat și niște gladiole de zici că se frâng la prima adiere de vânt.
Un soi de hibrizi care arată bizar.
De ce se întâmplă asta? Pentru că lucrează doar ce îi interesează sau ce cred ei că admiră doamnele: brațele, pieptul, spatele, brandul si abdomenul. Ăla trebuie să fie cât mai bine făcut. Nu știu pentru ce, dar... mă rog!
Sunt multe greșeli pe care le fac băieții la sală și nu mă apuc eu să mă dau specialist. Drept urmare, am apelat din nou la Mihaela Bunea - antrenoarea care scoate sufletul din mine la antrenamente.
O fi ea micuță dar, vă rog să mă credeți, se pricepe. Și nu o spune unul care a crescut în balcon toată viața, ci un om care a făcut niște ani buni de sport de performanță.
Să le luăm pe rând:
1. Nu fac încălzirea
Asta e cea mai tare fază la băieți. Îi vezi că intră în sală, cu prosopul după gât, își programează playlistul pe telefon, după care se duc fix la banca de împins culcat, își bagă 40 (de încălzire) și încep să tragă. Fix așa... cum au venit de pe stradă. După care se miră că fac întinderi sau, Doamne ferește, alte belele. Pe vremea când făceam voley, încălzirea dura până la 20 de minute. După care treceam la încălzirea cu mingea. Altfel, riscam accidentări nasoale rău.
2. Nu fac stretching
Mulți nici nu știu ce e aia. Și trag și umflă și devin niște roboței incapabili să întindă mâna corect. Capătă o rigiditate haioasă. Ei bine, pe lângă alte avantaje, stretchingul previne instalarea acestei rigidități. Și e mișto să îl faci și înainte și după antrenament.
3. Lasă pauze prea mari între exerciții
Am văzut-o și eu pe asta. Fac o serie de biceps, să spunem, după care se plimbă până în capătul celălalt al sălii. Păi nu mai bine bagi tu 3 serii legate (de exerciții diferite) și faci pauză după aia? Adică o singură pauză între ateliere? Nu de alta, dar te duci la sală pentru rezultate, nu? Plimbări poți să faci și în Cișmigiu, e aer curat, vezi și fete, poate bei și o bere 🙂
4. Lucrează greșit destul de multe exerciții pentru spate și articulații
Aici am picat și eu, la un moment dat, în această capcană. Ați urmărit băieții la sală? Se influențează unul pe celălalt. E ca o luptă de cocoși - mai ales în zona băieților care nu știu. Și totul se transformă în ceva de genul 'cât mai greu și cât mai repede'. Viteză cu greutăți mari! Or tocmai nu asta e ideea. Exercițiile, ca să fie corecte, trebuie executate încet. Acum, că bagi sau nu greutăți mari, asta ține de ce tip de antrenament vrei să faci și ce urmărești să atingi.
5. Fac același tip de antrenament
Asta e o altă mare greșeală. Dacă faci același tip de antrenament, poți obține rezultate la început însă, mai târziu, vei vedea că nu mai ai rezultate. Te vei plafona! Și atunci, ce fac mulți? Bagă stimulente sau suplimente. Și, în loc să schimbe antrenamentul, pentru a obține rezultate, apelează la cutia cu maimuțe.
Sunt câteva greșeli pe care mi le-a indicat Mihaela Bunea.
Aici aș mai adăuga și alimentația! Serios, nu poți să obții six packs dacă bagi shaorma și bere zilnic. Drept urmare, e foarte important nu doar ce faci la sală, ci și ce mănânci, cum dormi, ce gânduri ai etc...
Este un întreg complex aici.
Ideea generală, indiferent de părerile unora sau altora, este asta - este bine să te miști, însă nu uita de cap 🙂
Pe Mihaela o gasiti AICI