Ce este iubirea? Ce este chestiunea asta despre care se scrie de mii de ani?
Ce tot se chinuie unii să o descopere? La ce bun? Cu ce ne ajută?
Care este utilitatea ei? Nu putem trăi fără?
Sunt doar câteva întrebări care gravitează în jurul iubirii. Și, mergând pe firul gândirii dâmbovițene, putem spune destul de clar faptul că, cel puțin în această zonă, câte persoane, atâtea păreri.
Fiecare om se raportează diferit la iubire, în funcție de ceea ce a văzut, simțit și trăit pe propria piele.
Sincer, nu știu câți oameni stau să-și 'bată capul' cu lucrurile de profunzime însă, aș spune că, cel puțin din ceea ce văd, aud și citesc zilnic, iubirea le dă mari dureri de cap oamenilor.
Iubirea sau, mai degrabă, absența ei.
De-a lungul vremurilor, mulți învățați au încercat să o definească, mulți au plecat în căutarea ei; unii au descoperit-o sau, cel puțin, așa au crezut; alții nu au fost de acord și au adus adăugiri etc... Cert este că și acum DEX-ul dă rateuri, semn că abordarea iubirii este un lucru nu tocmai simplu.
Unii o idealizează, alții o trec prin rațiune; unii o neagă, alții o privesc cu dezinteres și scepticism. Vedeți ce face iubirea? 🙂
Ei bine, pe fondul existenței multor oameni care militează pentru iubire veșnică, suflete pereche, norișori roz etc, eu merg pe mâna rațiunii și nu delimitez sufletul de cap.
Jur că nu cred în iubirea irațională. O dăm în hormoni și atunci ajungem la zona îndrăgostirii, acea zonă de beție hormonală, acea plăcută păcăleală a trupurilor și simțirilor.
Or iubirea nu se rezumă doar la asta, chiar dacă mulți o confundă cu grație cu îndrăgostirea.
Iubirea atinge alte paliere și, chiar dacă nu este veșnică (pentru unii), atinge profunzimi greu de imaginat.
Or, dacă ar fi să merg pe un fir al definițiilor, aș spune că sunt de acord cu ideea că iubirea este - pasiune, intimitate, angajament.
Aici intră atât dorința - adică sexualitate și senzualitate; cât și cunoașterea profundă a celuilalt - la nivel fizic, psihic și spiritual; dar și faptul că te angajezi să nu îi faci rău.
După cum vedeți, iubirea este o creație, o construcție cât se poate de mentală; o creație ce depășește granițele emoției, așa cum spunea David R. Hawkins. 'Iubirea este un fel de a fi în lume, un mod de a te vedea și de a-i vedea pe alții".
Iubirea este un stil de viață cât se poate de sănătos. Un stil bazat pe bine și pe cunoaștere! Nu este oarbă, ci asumată și conștientă!
Mai țineți minte melodia aia din anii '90? 'What is love? Baby don't hurt me!' - o descriere cât se poate de sugestivă a iubirii: să nu faci rău!
Iubirea nu înseamnă doar: te vreau, te doresc sau mi-e dor; ci și te respect, te apreciez, te ajut să te dezvolți etc...
Complexă construcție, nu credeți?
O construcție complexă și completă, ce cuprinde atât zona de senzualitate și sexualitate, cât și zona intelectuală sau spirituală. Este o construcție ce atinge toate palierele umane.
Ăsta este motivul pentru care este atât de greu de accesat.
Ia gândiți-vă: câți oameni reușesc cu adevărat să adopte un stil de viață sănătos? Ăla care cuprinde fizic, psihic și spiritual?
Puțini, foarte puțini!
Este acel wellness, ce cuprinde un echilibru pe toate palierele. Ei bine, așa se întâmplă și cu iubirea - nu poate fi accesată de toată lumea.
Știți de ce? Pentru că unii pur și simplu nu pot îmbrățișa binele. Nu îl cunosc, li se pare stupid, inutil și ineficient pentru lumea în care trăim. Din păcate, oamenii ăștia nu prea au cum să spună că iubesc ceva sau pe cineva, câtă vreme prin acțiunile lor fac rău altor persoane.
Este părerea mea și o mențin până la cer și înapoi.
Atunci când îmbrățișezi acest stil de viață al iubirii, ego-ul începe să se domolească - nu sunt singur că poți să-l faci să dispară complet - iar acțiunile tale îi ajută pe ceilalți, nu îi distrug.
Abia atunci poți spune că ai atins acel stil de viață sănătos, acel stil de viață al iubirii.
Până atunci, nu faci altceva decât să încerci, să greșești, să înveți din greșeli și să te construiești...
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI
Foto Credit: moorematt.org/