Oamenii fug de reguli, semn că acolo, în interiorul lor, se zbat niște copii rebeli. Copiii ăia au probleme cu autoritatea, cu disciplina, cu organizarea.
Așa am fost aproape toți la vârsta adolescenței.
Ei bine, mai trist este când vezi adulți care sunt dominați de adolescenții din ei.
În cazul lor, lucrurile se complică la greu. Să nu mă înțelegeți greșit, nu spun că trebuie să-ți ucizi copilul din tine sau să-l ții în lanțuri însă, din când în când, ar fi okay să te mai uiți în buletin și să vezi că ai totuși o vârstă.
Să te porți la 40 de ani ca un puști de 15 nu mi se pare funny, chiar deloc.
Mai ales atunci când vorbim despre interacțiuni cu alți oameni și, cu atât mai mult, când vorbim despre cuplu.
Deși pare bizar, un cuplu are nevoie de niște reguli clare pentru a funcționa.
Așa cum tu te trezești zilnic la 7, pentru că la 9 trebuie să ajungi la birou - dacă ratezi asta riști să rămâi fără job; așa și în relație trebuie să existe niște reguli clare de funcționare.
Știu că oamenii se tem să nu devină roboți, însă ei nu înțeleg un lucru elementar - suntem roboți!
Cu cât suntem mai organizați, cu cât suntem mai disciplinați și mai antrenați la toate capitolele, cu atât avem mai mari șanse să atingem acel echilibru care ne poate aduce împlinirea - profesională, personală, sufletească, mentală, fizică etc...
Oricât de mulți oameni ar spune - fuck the rules! - ele sunt extrem de importante.
Gândiți-vă la o relație - ce înseamnă ea? O întâlnire a două entități! Două entități cu nevoi, dorințe, așteptări, nu neapărat comune. Oricât de multe asemănări ar exista între cei doi, tot există o grămadă de lucruri care au nevoie de armonizare.
Cum poți face asta? Doar simțind? Mă îndoiesc!
Această armonizare se face prin reguli! Și da, nu e nimic rău în a stabili un set de reguli scrise, nu sub formă de act, ci sub forma unui cod pe care ambii parteneri să-l agreeze.
Sigur, nu putem spune că sunt 10, 15, 20 sau 50 de reguli care asigură funcționalitatea unei relații. Eu vă prezint 20. Le-am găsit pe site-ul Slice și mi se par interesante.
Să începem:
1. Exprimă-ți iubirea într-un mod care contează
Pentru asta ai nevoie să cunoști bine limbajul iubirii pe care îl 'vorbește' partenerul/a. Dacă partenerul/a are nevoie de afectivitate și tu îți exprimi iubirea prin cadouri... nu va fi bine. Regula asta necesită atenție și multă comunicare.
2. Exprimă-ți nevoile
O relație înseamnă un 'joc' al nevoilor. Este foarte important să știm ce nevoi are persoana lângă care trăim. Drept urmare, pentru a reuși să rezolvăm acest puzzle, este foarte important să spunem clar ceea ce vrem.
3. Bucurați-vă!
Că vă aveți! Asta este o regulă de aur! Orice relație a debutat cu bucurie, cu zâmbete, cu mult fun. De ce se pierd pe drum lucrurile astea? Pentru că oamenii se plictisesc repede de ele. Sigur, presiunea socială există - și atunci când ești singur și când ești în cuplu -, însă buna dispoziție nu trebuie să dispară, sub nicio formă.
4. Practicați regula 5-1
La 1 chestiune negativă, adaugă 5 pozitive. Ăsta este raportul dintre negativ și pozitiv - 1 la 5. Da, trebuie să înțelegem faptul că emoțiile negative sunt 'sexy' tocmai pentru că sunt acaparatoare, îți dau adrenalină (aparent). Cele pozitive nu țipă, nu urlă, ci te invită la bucurie și calm. Trebuie să fiți foarte atenți la raportul dintre pozitiv și negativ din relațiile voastre.
5. Grijă la lucrurile mărunte
Astea definesc relația. Lucrurile alea aparent nesemnificative. Să-l ajuți pe celălalt într-o chestiune banală, să mergeți pe stradă ținându-vă de mână etc... Sunt lucruri extrem de importante, chiar dacă de multe ori nu realizăm asta. Mi se pare foarte mișto să ne gândim la lucrurile mărunte care ne fac fericiți... în doi.
6. Urmați-vă calea!
Calea voastră! Încercați să vă construiți propriul set de reguli, în funcție de ceea ce vă doriți.
Cei mai mulți oameni privesc prea mult la alții, uitând de propria relație. Dacă privești din afară, ai senzația că unii își doresc să imite exemplul altora.
7. Nu renunțați la ieșiri
Mai țineți minte primele întâlniri? Alea cu zâmbetele, cu flirt, cu jocuri de seducție? Nu renunțați la ele. Nu spune nimeni că după 3-4 ani (sau după 20) nu mai ai de ce să flirtezi cu partenerul/a.
8. Grijă mare la ceea ce scoateți pe gură
Grijă mare la cuvinte, la tonul vocii. Nu renunțați la complimente, la încurajări, la sprijin, la flirt, la discuții cu sensx.
9. Nu fiți negativi
Încercați să alungați complet negativismul din viața voastră. Pur și simplu vă ucide și pe voi, dar și relația.
10. Fiți prieteni
Iubirea implică și o prietenie solidă. Atunci când iubirea este construită pe fondul unei prietenii solide... ea are mari șanse să reziste peste ani.
11. Învățați să fiți o familie
Nimeni nu ne învață acest lucru, iar exemplele cu care am crescut nu sunt întotdeauna demne de urmat. Acest proces de învățare implică: reguli, înțelegere, disciplină și dorința de a reuși... împreună.
12. Renunță la judecată
Relația ta înseamnă parteneriat, nu război. Ca urmare, renunță la: 'tu ai', 'din cauza ta', 'de ce nu faci' etc. Atunci când partenerul/a te enervează, încearcă să-i spui: 'okay, e posibil să ai dreptate. Cum crezi că ar trebui să procedez?' Crezi că dacă îi spui: 'a, daaaa? Dar tu ce ai făcut'... etc rezolvi ceva?
13. Evită tentațiile
Asta nu înseamnă să-ți sufoci pornirile în fața lor, să le reprimi. Nu, asta înseamnă să-ți amintești ce este important pentru tine. Iubirea poate bate cu ușurință orice excitare de natură erotică.
14. Lucrați împreună
La construirea intimității. Este foarte important. Mai ales atunci când între voi pot apărea crize. În acele momente, fix acest proces de construcție a unei intimități solide vă va ajuta să găsiți soluții de ieșire.
15. Învățați să ascultați
Asta e valabilă pentru ambii parteneri. Să înveți să asculți, să înțelegi, fără să-l întrerupi pe celălalt, este un proces foarte important în relație. Atunci când cei doi vorbesc în același timp, nimeni nu înțelege nimic.
16. Învățați să lăsați de la voi
Învățați să negociați în doi, fără să păcăliți. Păcăleala nu ajută cuplul și nici egoismul. Încercați să lăsați de la voi știind că acest lucru vă ajută relația.
17. Ajutați-vă la greu
Asta este cheia relațiilor de succes. Să fii acolo pentru partenerul/a tău/a atunci când are un moment dificil.
18. Spune ce simți
Exprimarea sentimentelor este foarte importantă. Nu trebuie să aștepți ca celălalt să ghicească ce simți. Spune! Fără teamă! Ai doar de câștigat dacă faci asta.
19. Nu te teme
Că relația ta se va destrăma. Iubirea înseamnă și asumarea anumitor riscuri. Ar fi prea frumos ca totul să fie roz. Orice relație trece și prin momente dificile. Cu toate acestea, este important să nu ne temem și să încercăm să ne menținem relația.
20. Grijă la cheltuieli
Atunci când cei doi își gestionează finanțele împreună, nu separat; în folosul relației și nu în detrimentul ei, conflictele sunt mult mai rare. Conflictele financiare. Atunci când fiecare partener își vede de propriile cheltuieli, cuplurile raportează o rată semnificativ mărită de confilicte. Managementul resurselor financiare este foarte important în orice relație.
Cam astea sunt cele 20 de reguli pe care vi le supun azi spre dezbatere. Dacă mai știți și altele, lista e deschisă.
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI
Foto Credit: lifehack.org/