Atena – intre saracie si gusturi rafinate

Am profitat de pauza de 1 Decembrie pentru a face o scurta calatorie. Initial, ne doream Berlin sau Praga.

Insa atunci cand le-am scris fetelor de la Happy Tour, raspunsul a venit scurt - 'avem o oferta bomba la Atena'.

Oferta suna cam asa - 4 nopti de cazare la hotel de 3 stele, mic dejun si avion - 156 de euro de persoana!
Nu ne-a luat prea mult timp sa ne gandim! Berlinul era la 300 si ceva de euro de persoana; Praga la fel, plus ca in ambele riscam sa dardaim de frig.

Drept urmare, am optat pentru Atena, acolo unde erau anuntate temperaturi de 15-17 grade.

Am zburat cu Aegean de pe Otopeni. Zborul a durat cam 75 de minute la dus si vreo 90 la intoarcere. Din start trebuie spus ca avionul a fost unul modern, comparativ cu cel de la Tarom cu care am zburat acum 2 luni in Santorini.

Ce am gasit la Atena?

Sa le luam pe rand!

Infrastructura
Te loveste inca din momentul in care ai calcat in aeroport. Pentru a ajunge in oras ai la dispozitie toate variantele: tren, autobuz, taxi sau masina inchiriata!

Noi am optat pentru tren! Biletul ne-a costat 9 euro de persoana, iar calatoria pana la Monastiraki - zona in care am stat noi - a durat vreo 40-45 de minute. La fiecare statie ti se spune sa stai cu ochii pe bunurile tale. Da, trenurile lor sunt pline de cersetori si de acordeonisti 🙂

In Atena sunt 3 linii mari de metrou/ tren - au si una si alta. In afara calatoriei spre aeroport, biletul de tren - spre Pireu sau spre Kifissia (cartierul de bogati al Atenei) a costa 1.40 euro.
kifissiaPractic, daca vrei sa ajungi undeva, este foarte usor. Preferabil este pe sub pamant sau cu trenul, deoarecere orasul pare extrem de aglomerat.

Curatenia
E clar ca Atena nu este un oras tocmai curat. Acum sa nu intelegeti ca jegul troneaza pe strazi. Nici macar in zona Central Square, unde am stat noi - adica la piata, nu este mizerie. Seara, la terminarea programului, vine masina si spala tot.

Apropo de hotel, aici a fost funny, pentru ca intrarea se facea direct din piata. Sentimentul initial a fost putin ciudat, insa ne-am obisnuit rapid. Nu mai spun ca personalul a fost de nota 20, iar micul dejun a batut de departe multe hoteluri de 4 sau 5 stele din Romania.

Ce m-a frapat? Numarul mare de saraci din centru! Oameni ai strazii. Stau pur si simplu pe jos, in saci de dormit. In Bucuresti nu vezi atatia. In plus, am vazut ca atenienii nu pun pret pe haine si nici pe masini.

Jur, in 5 zile nu am vazut atatea masini de fite cate vad in 20 de minute in Bucuresti.

Atenienii par oameni practici - stiu ca au strazi mici si inguste si isi cumpara masini mici, economice. Oameni destepti!

Nu mai spun de scutere! Cu miile. Asta m-a dus cu gandul la Roma. Cumva, cele doua orase se aseamana, doar ca Roma mi s-a parut mult mai curat.

In Atena mi-au placut foarte mult zonele deja amenajate de Craciun.
craciunVestigiile
Noi nu ne-am dus la Atena cu gandul de a vedea fiecare pietricica. Nu! Am vrut sa gustam aromele Atenei si asta am si facut.
atena2La capitolul vizite, am fost la Acropole - unde este spectaculos - si aici ma refer la tot complexul (chiar daca se renoveaza la greu); am vizitat Gradinile Nationale, am vazut Catedrala Metropolitana, Parlamentul si alte mici zone care sunt usor accesibile.

atena-3Sigur, exista multe muzee, insa nu asta a fost obiectivul nostru. Cert este ca preturile nu sunt mari, asa ca poti intra fara prea mari probleme - nu cred ca am dat mai mult de 6 euro de persoana pe undeva.

Mancarea
Aici as da nota 10! In cele 5 zile, nu cred ca am mancat vreodata prost. Si am fost prin mai multe zone, fara sa consultam Trip Advisor.

Am mancat bine peste tot. Si in restaurante, precum Ergon sau Athinaikon - ambele in Plaka; in Pireu - intr-un market de peste care avea si un restaurant - aici a fost interesant pentru ca iti alegeai ce vrei sa mananci, iar micul port arata superb; dar si in Thanasis (Monastiraki) - probabil locul cu cel mai bun kebab din Atena. Atat kebabul, cat si souvlaki costa undeva la 8-9 euro portia.
atena4De altfel, ce mi-a placut la Atena este dispunerea zonelor de food. Practic, fiecare zona/cartier are cateva microzone de shopping, cafenele si restaurante.

Mi s-a parut incredibila treaba asta. Nu mai spun ca seara - indiferent ca este luni sau sambata - mai toate sunt pline.

Am mancat preparate grecesti si ne-am bucurat de gustoasa lor bucatarie.

Vinul
Grecia este tara cu probabil cel mai bun raport calitate-pret la capitolul vin.

Turul soiurilor grecesti l-am inceput la Heteroclito - un wine bar mic si cochet situat in zona Ermou-Plaka.
heteroclitoExcelent loc, iar lista cuprinde doar vinuri grecesti. Am baut o sticla de Areti - Biblia Chora - 2010. Bun vin. A costat vreo 25 de euro.

Fiind inca devreme, dupa ce am terminat sticla, iar atmosfera fiind frumoasa (plus ca era si prima seara), am mai stat la un pahar - ma rog, eu am baut doua.

Eu am optat pentru LimNeon - un rosu extrem de interesant (4.5 euro paharul), iar iubita mea a dorit ceva mai dur, cerand un Sinoro 2011 (merlot, carbernet fran si agyorgitiko) - 8 euro paharul. Sinoro mi se pare fantastic. Exact genul de vin care ne place, dar care-ti si da in cap daca esti lacom.

Asta a fost primul wine bar din lista de 3 🙂

A doua seara am fost in zona hotelului nostru in Cinque, un barulet si mai mic 🙂

Practic, acolo intra doar 8-9 oameni. Gazdele - sot si sotie - sunt extrem de primitori, iar platoul de mancare a fost cred ca cel mai bun pe care l-am gustat vreodata.
cinqueCa vin, dupa ce am degustat mai multe soiuri grecesti - majoritatea tinere -, am optat pentru un cabernet sauvignon 2004 de la Domaine Hatzimichalis. A cam strambat gazda din nas, dar na... noua ne plac vinurile ceva mai corpolente, iar el nu prea avea.

Una peste alta, daca ajungeti in Atena, cautati Cinque. Merita!

Ei bine, cel de-al treilea wine bar se situeaza la polul opus - este un loc fancy, situat tot in zona Ermou - Plaka; un loc ce gazduieste in meniu vreo 500 de etichete internationale si, asa cum spun ei, cea mai mare lista de vinuri servite la pahar din lume. Locul se numeste Vintage!
vintageAm vazut si de ce - oamenii au un sistem de extragere a vinului prin dopul de pluta, fara sa desfaca sticla. Mi s-a parut interesant.

Patronul a fost primitor, chiar daca, initital, mi-a propus vinuri de 14 euro paharul.

Dupa ce am parlamentat nitel, am ales asa: jumatate de sticla de Old Roots - un vin de toata isprava; si jumatate de sticla de Terre et Ciel - un alt rosu grecesc de mare angajament.

Unul are alcoolizare 14%, iar celalat 14.5%.

Vinurile au fost asezonate cu un platou de branzeturi nobile, maturate, foarte interesant.

Aici nota a fost mai mare. Ambele vinuri erau undeva la 38-39 de euro/sticla, iar platoul a urcat nota undeva spre 66 de euro. Insa experienta vin-mancare a fost una foarte buna.

Seria iesirilor la vin s-a incheiat sambata seara, la Collage - un soi de restraurant-bar situat langa Vintage, dupa colt 🙂

Acolo am baut un Paranga 2013 de la Kir Yanni, un vin tanar, dar interesant (22 de euro sticla). Si aici am avut parte de un platou de mezeluri si branzeturi de senzatie. Iar dulceata de ardei iute a fost wow.

Pireu
Nu puteam rata ocazia de a vedea Pireul. Mai ales ca aveam tren direct pana acolo. Dupa care iei troleibuzul si ajungi in cele doua porturi turistice.

Eu va sfatuiesc sa cautati portul mic - micro limani. Acolo gasiti niste terase misto si aveti parte si de o priveliste de exceptie.

Noi am avut norocul sa prindem o zi cu 15-16 grade si am putut stat la o bere afara, la terasa.
pireu1Ne-am simtit ca pe Litoral, undeva spre inceput sau final de sezon. Superb.

Nu mai spun ca desi afara nu era tocmai cald, erau 8-9 oameni care faceau baie.

In Glifada nu am ajuns, desi am inteles ca e misto foc.
pireu2Cam asta a fost periplu nostru prin Atena, acest oras ce imbina cumva saracia si mizeria, cu aromele si gusturile fine. Interesanta vacanta!

Efharisto!