Poți să înșeli când iubești? Ep. 2

'Poți să înșeli când iubești? De ce aleg bărbații să calce pe suflete? Chiar nu simt nimic?', m-a întrebat de curând o cunoștință. La prima vedere, în proporție de 99%, poți spune ferm: 'Nu, atunci când iubești nu poți să înșeli'.

Numai că, vedeți dumneavoastră, întotdeauna există acel 1% rezervat adevărului nespus.

Este complicat să aplici 'verdicte' fără să cunoști povestea, fără să afli ce l-a mânat pe individ pe calea 'pierzaniei'.
Bărbaților nu le plac surprizele! Și aici nu mă refer la o petrecere surpriză, o călătorie spontană sau o ținută sexy pe care domnișoara o poartă când vine el de la birou. Nu, nu despre genul ăsta de surprize vorbesc.

Aici vorbesc despre decizii cu valoare de finalitate, decizii luate doar de o singură parte.

Vreți un exemplu?

O sarcină! Se întâmplă! Uneori, în cupluri se întâmplă ca cei doi să nu fie atenți (sau este doar ea) și astfel se ajunge în situația în care ea își dorește un copil, el nu (cel puțin nu atunci), dar este pus în fața faptului împlinit. Ba i se mai și spune: 'Nu mă interesează, tu faci ce vrei, eu îl țin'.

Care este prima lui reacție? De apărare! Este o reacție firească a zonei primitive din creier. A simțit pericolul și răspunde. Cum? Prin atac! Cum se manifestă acest atac? Prin acuze și reproșuri. Și uite așa cei doi o pun de o ruptură de toată frumusețea.

În timp ce femeia este preocupată de grijile sarcinii, el se simte trădat, se simte înșelat! Se simte obligat să participe la o decizie de finalitate, fără să fi fost întrebat dacă își dorește acest lucru.

Această chestiune poate stârni reacții imprevibile din partea bărbaților... reacții ce se pot manifestă inclusiv prin infidelitate. Ei se simt părăsiți, păcăliți și caută un adăpost. Or acest adăpost poate veni din partea unei persoane ce pare să-i înțeleagă.

Și uite așa... deși pare revoltător pentru mulți/e, unii pot înșela inclusiv atunci când iubesc.

Revenind la sarcina nedorită de el, aici pot apărea două variante - 1. ca, din diferite motive, ea să piardă sarcina - deci o dublă suferință pentru ea și 2. ca ea să țină copilul - deci o dublă suferință pentru el.

Vedeți ce face neatenția și lipsa de comunicare?

Un copil nu este o jucărie pe care o iei de la magazin. Un copil este o viață, un destin, de care trebuie să răspundă doi părinți. Așa ar fi normal. Este o decizie ce trebuie cântărită cu mare atenție pentru a preveni dezastrele emoționale.

Uneori, din păcate, femeile își doresc atât de mult un copil, încât nu le mai pasă de părerea bărbatului și, fie greșesc la calendar în mod inconștient, fie greșesc în mod voit. Iar asta poate produce adevărate rupturi, uneori ireparabile.

Este o situație cât se poate de urâtă. Să nu mă înțelegeți greșit, textul ăsta nu este o pledoarie pro bărbat și anti femeie. Nici vorbă de așa ceva. Însă trebuie să înțelegem faptul că dacă vrem să construim familii sănătoase, trebuie să învățăm să luăm decizii sănătoase... de comun acord.

Un copil nu poate fi impus. Nu poate exista o astfel de decizie fără efecte, fără o notă de plată. Iar nota aia de plată este întotdeauna dureroasă pentru ambii parteneri.

Revenind la întrebarea cunoștinței mele, iată deci că acel 1% din poveste contează enorm, poate chiar mai mult decât restul de 99%. Acel 1%, acel adevăr nespus din prima, înseamnă povestea, solul pe care au evoluat lucrurile între cei doi. Iată că, în anumite cazuri, nu poți arăta cu degetul într-o parte - adică doar spre bărbat -, ci trebuie să analizezi pachetul bărbat-femeie pentru a vedea ce s-a întâmplat cu adevărat.

Unii oameni greșesc grav atunci când cred că ceea ce își doresc ei este valabil și pentru parteneri. Lucrurile nu se întâmplă întotdeauna așa.

De aceea tot spun - pentru a evita situațiile dezastruoase din punct de vedere emoțional, deschideți gura și comunicați!

De ce ajung unii bărbați să înșele în asemenea situații? Pentru că se simt batjocoriți, pentru că simt că iubirea lor a fost călcată în picioare, pentru că realizează că nu au fost invitați la masa deciziilor importante din cuplu. Nu dați vina pe ei - în asemenea situații, creierul primitiv este cel care preia controlul 🙂 În asemenea situații, să nu vă mire dacă vă vor spune: 'ți-ai bătut joc de mine', 'nu mai insemni nimic pentru mine'! Este un mecanism de apărare pe care și-l desfășoară în toată plendoarea lui.

În concluzie, dacă am reuși să ne cunoaștem funcționalitatea, sunt sigur că multe dintre aceste situații ar putea fi evitate cu mare ușurință.

Păreri?

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: lovepanky.com/