Bucureștiul are un dinamism interesant. Totul se schimbă atât de rapid, încât abia apuci să ții pasul. Azi e la modă zona Nordului, mâine renaște Floreasca, peste câteva luni oamenii se mută spre Energiea, aoleu... taci că au apărut câteva locuri cool pe Calea Victoriei... și tot așa.
Nebunia este maximă, sigur, dacă ai ochi să o vezi și suficientă energie să o trăiești 🙂
Și totuși, vorbim despre o piață care-ți oferă o șansă, însă nu și rețeta de a rezista pe termen lung.
În spatele a ceea ce se vede - petreceri, evenimente sau alte sindrofii, există niște oameni care au un obiectiv extrem de important - să pună localurile cu care lucrează pe harta zonelor cool din oraș. Ei sunt PR-îi de locații.
Pe ei îi știu de mai bine de un an. Ne vedem de câteva ori pe săptămână. Sunt non-stop 'călare' pe telefoane. Au zeci de grupuri de lucru... ai senzația că sunt niște albine care lucrează la foc continuu.
Ei sunt Monica Munteanu și Denis Radu - (poate) cei mai cunoscuți PR-i de locații din oraș. Fiind prieteni, m-am gândit să-i provoc la o scurtă radiografie a ceea ce se întâmplă în Capitală pe acest segment.
Ce înseamnă PR de locații?
Monica Munteanu: PR-ul de locații este doar una dintre multele declinări ale PR-ului, acele 'locații' reprezintă o structură de business, un concept care se promovează într-o manieră atent adaptată. Un om de PR trebuie să se implice, să meargă acolo, să poată transmite o viziune cât mai real life experience despre asta. Diferența constă fix în tipul ăsta de implicare, în acest tip de PR nu poți lua un calup de informații și lucra din fața unui laptop.
Denis Radu: A fi PR de locații presupune o coordonare zilnică cu managerii locațiilor și implicit cu patronii. Multe dintre locații își doresc și petreceri, care presupun ca noi să facem propuneri și mai booking-ul pentru cântăreți, dj sau ce își alege locația. Trebuie să vedem ce presupune suportul tehnic, continuând cu machetele și promovarea în sine. Aici am trasat în linii mari doar un mic aspect, multe altele fiind pe zona de cooking, unde promovarea se face cu ajutorul bloggerilor de food și lifestyle, cu diverse publicații pe print, cu ajutorul influencerilor, vedetelor și cu aducerea de evenimente către locații. Deci, este un job ce presupune muncă 7 zile din 7!
Ce are de pierdut o locație care nu apelează la PR?
Monica Munteanu: În era noastră, comunicarea este esențială pentru succesul unui concept. O formă sau alta de PR au la bază toate locurile foarte frecventate. Cred că o locație care nu apelează la PR pierde expunerea la un public mai larg sau, dacă nu o pierde, sigur o primește într-o perioadă de timp mult mai extinsă. PR-ul targetează ușor publicul țintă și transmite informația într-un mod eficient.
Denis Radu: Nu cred că pot spune ce are de pierdut, cât și când. Pot spune că sunt foarte multe locații în momentul de față și fiecare trebuie să facă ceva ca să se poată menține pe piață.
Care sunt schimbările pe care le-ați identificat în ultimii, să zicem, doi ani?
Monica Munteanu: Schimbările sunt impuse de o piață din ce în ce mai aglomerată. Din punctul de vedere al design-ului, competiția e din ce în ce mai clară. Se deschid locuri frumoase, cu o imagine inedită, la baza cărora stă întotdeauna munca unei echipe de arhitecți și de design interior. Nu mai sunt pur și simplu spații amenajate corect, ci vin fiecare cu inovații menite să atragă atenția clientului. Serviciile sunt și ele esențiale. Fără un nivel foarte bun de servicii, se dărâmă castelul de cărți, cu tot cu PR și design. Și atunci, apar cardurile de fidelitate, PR-ii interni care dau mesaje de ziua clienților, chef-ul care vine la masă la un dinner special și multe alte metode de a lăsa o impresie bună. Serviciile nu mai sunt cele clasice. Apare și tehnologizarea lor. La Zen Fusion, de exemplu, meniul este pe tablete și se poate comanda fără ospătar la masă.
Denis Radu: Consumatorul este cel care a declanșat toate aceste schimbări. El trebuie câștigat. Nu mai vine în mod natural pentru că 'ești singurul restaurant mediteranean din zonă'. Mai sunt sigur vreo 5. Concurența face consumatorul mai dificil, mai greu de câștigat și mai ușor de pierdut. S-au schimbat foarte multe, atât din punctul de vedere al design-ului unei locații, unde mulți apelează la arhitecți cunoscuți sau inovativi, la specificul restaurantului, cât mai nonconformist uneori. Singura problemă, pe care o voi sesiza de fiecare dată când am să am ocazia, rămâne cea legată de servicii, o problemă reală cu care se confruntă 70% dintre locații, restul fiind ori norocoși, ori au avut răbdare și bani să 'crească' un personal bun.
Să presupunem că deschid un pub. Ce trebuie să fac? Cât trebuie să investesc?
Monica Munteanu: Nu există o sumă fixă de investiție. Ideal însă este ca la început investiția să poată susține comunicarea pe cât mai multe canale. Pentru a rezista în piață, trebuie adăugate elemente atractive din faza de concept, pe care echipa de PR să le poată utiliza în strategia de promovare. Dincolo de asta, trebuie păstrată constantă comunicarea conceptului, a lucrurilor noi, a evenimentelor care se întâmplă în locație.
Denis Radu: Pub-urile cu siguranță au nevoie de PR, deorece specificul lor este acela de party și au nevoie de concepte de petreceri, booking-uri bune făcute din timp, machete smart, antrenarea sponsorilor și o promovare constantă și targetată.
Vă invit să vedem care fi zonele cool din București. Sunt ele bine definite?
Monica Munteanu: Ar fi nedrept să enumerăm câteva puncte cool în București. Așa cum spuneam, sunt din ce în ce mai multe locuri frumoase și uimitoare, de la design și până la preparate. Avem multe restaurante cool, dar și social places, cafenele specializate, bistro-uri. N-aș ști ce enumerare să fac pentru a nu omite pe nimeni. Personal, îmi petrec diminețile la Moony Coffee Room sau Coffeeshop Company, iubesc designul și preparatele de la Zen Fusion, un ceai la Fior di Latte, un prânz pe terasă La Brasserie, pe marginea lacului. Zone bine definite există clar. Sunt multe locuri cool în Centrul Vechi, ele targetează mai mult turiștii și au prețuri decente. S-a dezvoltat foarte frumos și zona Ateneu, unde prețurile se apropie deja de Nord. Același lucru putem să-l spunem despre Floreasca-Dorobanți. Cele mai cunoscute și mai high end restaurante rămân cele din zona Herăstrău unde, pe lângă liste de vinuri impresionante (95-100 puncte Parker), găsești produse foarte scumpe, de la jamon iberico până la caviar, lobster. Categoria de consumator pentru acestea este net diferită de cea pentru Lipscani.
Denis Radu: Principalele puncte cool în momentul de față sunt: zona Floreasca, zona Dorobanți și zona de Nord a Herăstrăului. Mai sunt locații cool și în alte zone, dar foarte răsfirate. Eu cred că datorită faptului că în zona de Nord se află concentrația de birouri a multinaționalelor, plus majoritatea rezidențialelor scumpe, oamenii cu bani se concentrează acolo. Din această cauză și calitatea serviciilor este net superioară altor zone din București.
În 2016 au apărut câteva concepte interesante. Și am văzut o orientare spre socializarea de zi. Este noul trend?
Monica Munteanu: Da, am avut un 2016 frumos. S-au dezvoltat cu succes câteva concepte itinerante de petreceri lunare la care mergem cu plăcere. Unul dintre aceste concepte este și Sun's Day Fest, care se va repeta în acest an în două ediții. Eu iubesc tipul ăsta de eveniment, îl prefer tradiționalului 'miercurea în x loc', clar la un moment dat acele miercuri vor începe să semene foarte mult. Cum trebuie să arate? Mereu altfel. Diversitate. Element surpriză.
Denis Radu: Din fericire, în 2016 s-au pus bazele unor petreceri de zi spre seară, foarte cool gândite și care în 2017 s-au stabilizat și definitivat. Rețeta de succes presupune mai multe: să aibă loc o dată pe lună, o locație strategic aleasă, un dj foarte bun, good food și drink-uri suficiente. Să nu uităm totuși de om, care sfințește locul. Este important ca organizatorii să aibă un cerc de oameni cool de oraș, atât ca look, cât și ca 'devoratori' de petreceri care, la rândul lor, să vină însoțiți de apropiați.
Orașul începe să se umple de localuri mici și cochete. Putem vorbi despre un final al erei clubbing?
Monica Munteanu: Așa este, tendința este de a merge în locuri mici, acolo și socializarea funcționează altfel. De asemenea, conceptul de dinner and party este de succes (Loft), precum și cel de day party-brunch (Loft, El Capitan). Nu e neapărat sfârșitul erei clubbing, dar, în mod clar, oamenii preferă să înceapă petrecerea mai devreme, nu după miezul nopții. În locuri nu neapărat foarte mari, cu o muzică ce se pretează la conversație. Există însă destul de bine conturată și nișa clubberilor, care termină la răsărit petreceri în cluburi mari, cu muzică la maximum.
Denis Radu: Clar tendințele sunt către locuri mici și cochete, totul desfășurându-se în jurul socializării. Aceste locuri vor domina peisajul locațiilor destinate petrecerilor, iar locurile foarte mari vor rămâne minoritare. Dar nu vor dispărea de pe piață, iar consumatorii, publicul se vor împărți, ca întotdeauna, sau în funcție de mood vor alege una dintre aceste locații.
Ce se poartă în 2017 în materie de timp liber și petreceri?
Monica Munteanu: Un fel de tendințe spring summer, da? 🙂
Da!
Monica Munteanu: Feelingul meu e că se poartă coolness-ul, degajarea. Nu cred în restaurante de fine dining, dar cred în locuri unde poți mânca foie gras îmbrăcat în jeans și fără pairing de vin scump obligatoriu pe masă. Pub-urile mici, wine bars, oyster bars, love that! Cafeaua la Steam, pe o băncuță de lemn, dar foarte bună! Club? Pentru mine nu prea se poartă. Doar Fratelli Mamaia, care e ca o poveste. Petreceri? Un picnic cool ca Sun's Day Fest, un party de zi pe plajă Loft, outdoor, natură, daylight.
Denis Radu: Nu cred că vor avea schimbări majore, deoarece anul 2015-2016 a fost cel în care s-au pus bazele unor petreceri foarte mari gen Untold, Electric Castle, Streed Food. În materie de locații gen restaurante, puburi, cafenele, diferențele se vor face la promovare, calitatea serviciilor și servire. Piața este cea care va regla 'conturile'!
Foto Credit: The Storyalist