Încrederea este motorul oricărei relații! Nu dragostea!
Să te îndrăgostești e ușor și, de multe ori, se întâmplă să te îndrăgostești de oameni care nu sunt demni de încredere. Rezultatul? Decepție, suferință, tristețe!
Ce căutăm prima dată la un partener? Frumusețea fizică? Sigur, contează și aia! Simțul umorului? De acord, este important! Caracterul? Fără îndoială.
Studiile au demonstrat foarte clar faptul că atunci când îți place de o persoană, dar afli 'nasoale' despre ea, tendința este să nu o mai consideri atât de dezirabilă.
Întrebarea este: ce înseamnă caracter? Pe lângă purtări alese, nu cumva înseamnă să fie o persoană demnă de încredere? Atunci când ești singur/ă și îți cauți un nou partener, care este primul gând care-ți vine în minte? Ca partenerul/a cu pricina să nu te facă să suferi!
Ce înseamnă asta? Că este o persoană pe care te poți baza, că este o persoană onestă, o persoană care te va respecta, care va fi lângă tine, care nu te va înșela etc... După cum vedeți, cam orice relație are la bază încrederea! Dacă încredere nu e... lucrurile nu prea au cum să funcționeze. Sigur, e posibil să meargă o perioadă, însă nesiguranța aia te face să te urci pe pereți.
'Când am analizat toate cercetările făcute în Statele Unite pe toate clasele sociale, pe fiecare grup etnic sau rasial, am realizat că problema încrederii/ trădării a fost principala lor problemă', a declarat John Gottman - unul dintre cei mai respectați cercetători ai vieții de cuplu din lume.
Cu trădarea e simplu - este un eveniment critic ce poate apărea în viețile noastre, iar reacția noastră nu este întotdeauna foarte bună (mulți rămân grav avariați după o trădare).
Ce facem cu încrederea? Cum ne raportăm la ea? La ce ne gândim atunci când folosim acest termen? Gottman spune că la onestitate și dependență. Eu aș pune și siguranța! Suntem oameni și ne place siguranța. Nesiguranța ne excită la început însă, dacă o menții pe termen lung, riști să ajungi la balamuc.
Da, haideți să recunoaștem faptul că siguranța ne face bine. Ne dă voie să evoluăm, să creștem, să devenim ceea ce ne dorim să devenim. Cât despre cupluri, atunci când există încredere, ele sunt extrem de puternice, iar partenerii trec ușor peste momentele dificile. De ce fac asta? Pentru că știu că, orice s-ar întâmpla, ei sunt acolo... unul pentru celălalt!
Iată deci că încrederea este cea mai sexy calitate a unui partener! Sau, cum spune cercetătorul american: 'încrederea suspendă frica!'
Ei bine, încrederea se construiește cu multă migală, însă este o construcție care merită. Ea nu se construiește neapărat cu lucruri și momente grandioase, ci mai degrabă cu momente mici.
Să ne imaginăm următorul tablou: 'El vrea să vadă un meci pe care îl consideră important. Ce face? Își aduce lângă canapea câteva beri, semințe... se pune confortabil și se uită la tv. Pentru 90 de minute, timpul este suspendat pentru el. Ce face ea în tot acest timp? Nu există pentru el! Asta se întâmplă în foarte multe cupluri.
Acum gândiți-vă că pe parcursul unei săptămâni pot exista 2-3 meciuri. Ce simte ea? Abandon! Ei bine, aici intervine problema încrederii. Dacă el observă că iubita/soția este supărată, ce face? Cum acționează? O privește și spune: 'mă piș, nu am chef de ifosele ei! Vreau să mă uit la meci și basta!' Așa? Sau o întreabă: 'iubire, ce se întâmplă? De ce ești supărată? Cum pot să te ajut?'
Să disecam puțin cele două situații:
1. Atunci când el o ignoră și spune: 'mi s-a luat de căcaturile ei de femeie'; îi arată că îl doare-n cur de ea, ceea ce înseamnă că încrederea ei este făcută scrum.
2. Atunci când el o întreabă ce se întâmplă, ea se simte băgată în seamă, simte că se conectează cu iubitul ei și că el nu se gândește doar la ceea ce-l interesează pe el. Ăla este un moment în care încrederea acestui cuplu se poate consolida.
Și totul începe cu o întrebare simplă: 'iubire, ce se întâmplă?'
Cu cât faci asta mai des, cu cât reușești să te conectezi cu partenerul/a mai mult, cu atât reușești să-ți consolidezi încrederea în cuplu. E doar o chestiune de conștientizare!
Conectarea chiar stă la baza încrederii dintre oameni.
Ce înseamnă această conectare?
Tot Gottman ne oferă răspunsul: 'să pui preț pe emoții, să fii atent la emoțiile partenerului/ei; să accepți că întotdeauna există două puncte de vedere; să încerci să-ți înțelegi partenerul; să nu ai o atitudine defensivă și să răspunzi cu empatie'.
Iată cum ajungem la răspunsul la întrebare din titlu: cum poți crește încrederea în partener? Prin conectare constantă și prin bunătate! O fi greu?
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI
Foto Credit: easyday.snydle.com/